Zwarte zaterdag 2021

Zwarte Zaterdag Files

Met een paar maanden vóór zomervakantie van 2021 zijn de zwarte zaterdagen op de Europese wegen al goed te voorspellen. Door een combinatie tussen vertrekkend en aankomend vakantieverkeer zal op de Europese snelwegen in minimaal twee weekenden het extreem druk worden. Het zwarte weekenden waarop dit gebeurt zijn op 31 juli/1 augustus, 7/8 augustus en 14/15 augustus. . De absolute piek in files wordt verwacht op zaterdag 31 juli 2021 en wordt dé zwarte zaterdag van 2021. Op deze zwarte zaterdag is het een ‘cocktail’ van reizigers die naar en  van de vakantiebestemming reizen en de start van de vakanties in Italië en Frankrijk.

Belangrijke data in 2021
Grote evenementen in 2021
EK Voetbal schema 2021
Drukste filedagen per land 2021

Zwarte zaterdag Frankrijk

Door de corona was in 2020 een relatief rustig jaar maar een jaar eerder, in 2019, stond er aan het begin van de middag op zwarte zaterdag meer dan 720 kilometer file en dat was alleen al in Frankrijk. Een week later op 8 augustus 2019 was het niet veel beter om dat toen ook de teller bleef steken op 720 kilometer file. Dit vertaalt zich door extra reistijd van een dik vijf uur. Het zaterdagen vóór en ná zwarte zaterdag staan doorgaans rond de 650 km file (rond de piek om 12.30 uur) in Frankrijk.

In Duitsland was het in 2019 zeer druk op de wegen tussen München en het Oostenrijkse Salzburg.  In Zwitserland bij de Gotthardtunnel  liep de vertraging op tot ongeveer een uur en vanuit Italië naar het noorden anderhalf uur.

Met de ervaring van de afgelopen jaren moet je rekening houden met de volgende piek momenten in deze perioden:

 • De piek van de totale file-omvang is rond 13.00 uur op de zaterdagmiddag
 • Rondom Parijs: van 15.00 tot 22.00 uur op vrijdagen
 • Rhônevallei, West-Frankijk, in de Alpen en Zuid Frankrijk: van 9.00 tot 14.00 uur op de zaterdagen
 • Rond de grote steden en in de Rhônevallei: van 16.00 tot 20.00 uur op zondagen
 • Zaterdagen op A6/A7/A9 van Lyon-Orange tot aan de Spaanse grens,
 • De A71 en de A75 door het centraal Massief

Gotthardtunnel

Een ander groot knelpunt in Europa is de Gotthardtunnel op de A2 en is sinds 1980 de verbinding tussen Zwitserland met Italie. In de zomermaanden staan hier altijd files die op kunnen lopen tot 4 uur extra reistijd. Tijdens de zwarte zaterdagen staat er altijd files voor de tunnel; dus ook ’s nachts! De capaciteit van de 16.9 kilometer lange tunnel is beperkt door de doseer- en veiligheidsregels in de lange tunnel.  Er staat wel een tweede tunnelbuis op de rol maar de capaciteit zal beperkt blijven om het Alpen gebieden te beschermen. De Gotthardtunnel is en blijft het grootste knelpunt in Europa. Voor vertrek is het goed om de actuele situatie op de vragen via Gotthard-strassentunnel.ch

Zwarte Zaterdag 2021 in Nederland?

zwarte zaterdag in nederland

Traditioneel zijn de drukste dagen op alle vrijdagen in de maanden juli en augustus. Het is niet zo dat er een groot verkeersinfarct ontstaat in Nederland. Deels komt dat door de vakantiespreiding van de schoolvakanties. De drukte die kan ontstaan is in de middaguren tussen 12.00 en 17.00. Van een zwarte vrijdag of zwarte zaterdag op de Nederlandse wegen wordt in de zomer niet verwacht. Volgens de statistieken van de ANWB zijn de drukste dagen in het jaar in de herfst- in wintermaanden.  De oorzaak ligt vaak in de eerste sneeuwval of extreme wind. Vooral als net voor de ochtend- of avondspits gaat sneeuwen kunnen de lengte van files snel oplopen tot boven de 500 km. Verder is er een piek in 2019 op het Nederlandse wegennet tijdens Pasen, Hemelvaart en Pinksteren.

In de zomermaanden van 2019 was het sinds 2010 niet meer zo druk geweest op de Nederlandse wegen. De filezwaarte – dat is de lengte van een file vermenigvuldigd met de duur – steeg met 13 procent volgens ANWB. De belangrijkste oorzaken waren toen het groot onderhoud aan diverse wegen zoals A10 en A4, aantrekkende economie maar ook meer toeristen uit Duitsland en België. Het zijn de strandgangers uit Duitsland die de weekenden van juli en augustus extra files veroorzaken op de A12 vanuit Duitsland. In mindere mate zorgen onze zuiderburen extra drukte op het wegennetwerk in Zeeland. Vooral de A58 staat op warme dagen vaak vol. Opvallend is ook de extra drukte bij Den Helder. Dit zijn de files die veroorzaakt worden door vakantiegangers die onderweg zijn naar de pond voor Texel. Ondanks de extra afvaarten van rederij Teso rond het weekend zijn de wegen rondom Den Helder extra druk op de vrijdagen. Wachttijden kunnen oplopen tot 1.5-2 uur.  Op de zondagmiddag kan het bij terugkomst naar Den Helder ook druk zijn bij de veerpont op Texel.

Als er weinig zomerse dagen in 2020 zijn kan het op de dagen dat het wel goed weer is het erg druk worden. In 2017 was dat op 23 augustus waarbij alle wegen bij de kust vol liepen. In de ochtend en in de avond kunnen dan files ontstaan van meer dan 100 kilometer van en naar de stranden. Dit zijn hardnekkige files die erg langzaam oplossen. Ofwel: pak de trein.

Wanneer dan wel gaan rijden?

Als buiten de zwarte zaterdagen je vakantie boekt mis je de extreme drukte op de Europese wegennet. In de zomermaanden kan het op de andere zaterdagen wel druk zijn maar minder extreem. Ga je wel in de periode eind juni/begin augustus op vakantie dan is het verstandig om op de zaterdag pas ná het middaguur te gaan rijden vanuit Nederland. Het is een stuk rustiger wanneer je in de knelpunten Frankrijk en Italië tegenkomt. De betere dagen om te vertrekken zijn de door-de-weekse dagen van maandag tot en met donderdag en de zondag. Vrijdagnacht vertrekken is géén goede beslissing want dan pak je een groot deel van de files.

Goed om te weten: in Duitsland hebben vrachtwagen een rijverbod op zon- en feestdagen en hierdoor kan het wat rustiger zijn. Verder is het aan te raden om je route vooraf goed te plannen en rekening te houden met de laatste ontwikkelingen. Een week voor vertrek kan je de verwachte verkeersdrukte opvragen van de Franse snelwegen bij Bison-fute.equipement.gouv.fr (onder “les prévisions“). Deze forecast wordt wekelijks bijgewerkt.

Als je door Duitsland heen wilt rijden naar je vakantiebestemming tijdens de zomer van 2020 moet je rekening houden met extra drukte op de vrijdagen en zaterdagen naar het zuiden. Maar ook in Duitsland worden geen inktzwarte zaterdagen verwacht. De uittocht in Italië vindt plaats op 4 augustus en valt hiermee samen op de zwarte zaterdag in Italië. De grootste problemen in Italië liggen bij de knelpunten de A22 bij Trento en de A14 bij Bologna richting het zuiden van Italië

Lees voor de drukste dagen per land tijdens de zomervakantie

Een paar tips voordat je zwarte zaterdag in gaat!

 • Mocht je onverhoopt toch willen rijden tijdens de zwarte zaterdagen dan is het verstandig om op tijd te tanken. Zorg dat niet op je laatste druppel benzine met een gestreste blik naar je benzinemeter hoeft te kijken. Ga bij een kwart tank gewoon tanken. Ook bij stapvoets rijdt verbruik je ook brandstof, zeker als je de airco gebruikt.
 • Doorgaans is het goedkoper om te tanken in dorpjes en steden in plaats van de tankstations langs de autoweg. Bovendien is het een stuk rustiger. Het is tegenwoordig vrij eenvoudig om via je navigatie een tankstation op te vinden
 • Neem voldoende eten en drinken mee. Vooral water is van belang; verbruikt zo 2 liter water per dag. Een goed gevulde koelbox maakt de file een stuk aangenamer.
 • Zorg dat je auto file proof is door minimaal je olie, koelvloeistof en banden spanning te checken. Het is aan te raden om een kleine buurt voor je vakantie in te plannen en vertel de garage dat je op vakantie gaat. Wellicht zie je iets over het hoofd Het is ook niet verkeerd om je airco eens in de 4 jaar bij te laten vullen en te reinigen.
 • Als je naar Frankrijk gaat koop dan voor je vertrek een tolbadge. Hiermee voorkom je onnodige files bij de tolpoortjes.
 • Om de verveling te beperken: neem een iPad, spelletjes of boeken mee voor de kinderen.
 • En verder : Dé 10 tips voor een goede voorbereiding van je (auto) vakantie

Goede reis!

Lees meer over : Zwarte zaterdagen op Schiphol

Lees meer over : Verwachte zwarte zaterdag 2021

Lees meer over : Wat te doen bij pech? Alarmcentrale

Lees meer over : 10 voorbereidingstips voor autovakantie

Zwarte zaterdag