Tijdsverschil Australie

australieHet tijdverschil Australie hangt sterk af de periode van het jaar en het gebied in Australie. Net als het vaste land van Europa kent de meeste delen van Australie een zomertijd en wintertijd. Daarnaast heeft het continent Australie drie verschillende tijdzones. Tijdens ‘onze’ wintertijd is er zeven uur tijdsverschil met West Australie. In het middelste (centraal) deel van Australie, de gebieden Zuid Australie en Northern Territory, is het tijdsverschil 8 uur. Het meeste oostelijke deel van Australie is het tijd verschil 9 uur. Dit zijn de gebieden Queensland, Tasmanie, Victoria, Australian Capital Territory en New South Wales. In ‘onze’ zomertijd mag je van deze verschillen een uurtje er vanaf halen.

Zomer- en Wintertijd

De zomertijd, ookwel daylight saving time, begint op de eerste zondag van oktober. Dat is het moment dat de klok naar voren wordt gedraaid. DST eindigt op de eerste zondag van april en dat is het moment de klok een uur wordt terug gedraaid. Voor 3 staten is geen is er geen zomer- en wintertijd en dat zijn Northern Territory, West Australië en Queensland.

Daylight Saving Time Start zomertijd Start wintertijd
Aaanpassing Uur terug Uur naar voren
2018 zondag 1 april, 03:00 zondag 7 oktober, 02:00
2019 zondag 7 april, 03:00 zondag 6 oktober, 02:00
2020 zondag 5 april, 03:00 zondag 4 oktober, 02:00
2021 zondag 4 april, 03:00 zondag 3 oktober, 02:00

Omdat de seizoenen precies omgekeerd lopen op het zuidelijk halfrond (ten opzichte van Europa) wordt het uurwerk eerst terug gedraaid in april (en dat in tegenstelling tot in Europa: naar voren). In oktober wordt in Australië de uur weer naar voren gedraaid.

Tijdsverschil Australie: 3 tijd zones

Tijd zones Gebied Waaronder steden Tijdsverschil wintertijd*) Tijdsverschil zomertijd**)
Australian Eastern Standard Time (AEST) Queensland, New South Wales (except Broken Hill), Victoria, Tasmania, Australian Capital Territory Brisbane, Sydney, Melbourne, Hobart, Canberra +9 uur +8 uur
Australian Central Standard Time (ACST) South Australia, Northern Territory and the town of Broken Hill in western New South Wales Adelaide, Darwin, Broken Hill + 8,5 uur +7,5 uur
Australian Western Standard Time (AWST) Western Australia Perth +7 uur +6 uur

*)  Het verschil is het tijdsverschil in onze wintertijd met de regio’s in Australië waar géén zomertijd geld Northern Territory, West Australië en Queensland. In de andere gebieden kan je één uur er bij op tellen.

**) in onze zomermaanden is het in Australische wintertijd.

Lees meer over : Schoolvakanties 2019 in Australie

Lees meer over : Schoolvakanties 2020 in Australie

Lees meer over : Feestdagen in Australie

Lees meer over:  Feestdagen in Nieuw Zeeland

Lees meer over: Zomer- en wintertijd