Zwarte zaterdag 2021

zwarte zaterdag 2019Ieder jaar zal het Europese snelwegen netwerk weer vollopen met vakantiegangers. De files zullen eind juli 2021 begin augustus 2021 tot een piek leiden: 31 juli/1 aug, 7/8 aug en 14/15 augustus. In deze periode gaan veel reizigers de weg op om naar de vakantiebestemming te reizen of juist om weer naar huis te gaan. De drukste dag van het jaar zal naar verwachting zaterdag 7 augustus 2021 worden: de zwarte zaterdag 2021. Vaak is zwarte zaterdag de laatste zaterdag van juli of de eerste van augustus.  Ook de Franse en Italianen beginnen in deze periodes de vakantie.

Het is nog ver weg en als je een autovakantie wilt gaan boeken in Zuid-Frankrijk, Italië of Spanje dan is het verstandig om alvast rekening mee te houden. Wanneer je aankomst of vertrekt met een paar dagen weet uit te stellen, vermijdt je de verkeer chaos.

De zwarte zaterdag in 2020 valt op 1 augustus. In 2019 stond op zwarte zaterdag en de week erop 720 kilometer file en dat was alleen al in Frankrijk. De vertragingstijden liepen op tot 5 uurf. Doorgaans staan op de zaterdagen vóór en ná zwarte zaterdag ongeveer 650 km file in Frankrijk (rond de piek om 12.30 uur)

In Duitsland was het in 2019 zeer druk op de wegen tussen München en het Oostenrijkse Salzburg.  In Zwitserland bij de Gotthardtunnel  liep de vertraging op tot ongeveer een uur en vanuit Italië naar het noorden anderhalf uur.

Zwarte zaterdag 2021

Mocht je wel in deze periode op vakantie willen gaan zijn er wel oplossingen denkbaar door niet op de vrijdagnacht te gaan rijden vanuit Nederland. Vertrek je bijvoorbeeld in de loop van de zaterdagmiddag, dan rij je ‘achter’ de files aan. De grootste problemen lossen zich in de loop van de zaterdag op in Frankrijk en Italië. Op zondag rijden is sowieso een goede optie voor degenen die door Duitsland willen rijden. Op de Duitse Bundesbahn wil het wel druk zijn maar op zondag mogen er geen vrachtwagens rijden.

Voor de Nederlandse wegen zal er in de zomermaanden op de vrijdagmiddag het wat drukker dan normaal zijn. Maar extreme drukte wordt niet verwacht.  Om de actuele informatie over het Nederlandse wegennetwerk te bekijken kan je het beste naar de VID.nl. Voor buitenlandse autowegen heeft de ANWB een goed overzicht gemaakt. Verder maakt de Franse verkeersdienst Bison Futé iedere week op haar site een inschatting van de verwachte drukte op verschillende autowegen.

Lees meer over de drukste filedagen per land 2021 per dag

Lees meer over de zwarte zaterdagen 2020

Artikel over de zwarte zaterdagen op Schiphol