Intocht Sinterklaas 2021

sinterklaas intochtOp donderdag 11 november 2021 is het kinderfeest Sint Maarten. De eerste zaterdag na Sint Maarten is normaal gesproken de intocht van Sinterklaas in Nederland en België. Officieel is het nog niet vastgesteld maar we gaan er vanuit dat op zaterdag 13 november 2021 de landelijke intocht 2021 van Sinterklaas met zijn gevold zal plaatsvinden. Op de dag zelf en daags na de landelijke aankomst (op zondag) vindt de diverse lokale aankomst plaats. Hieronder vind je de verwachte aankomst in de grotere plaatsen van Nederland. Uiteraard kan dit in de loop van 2021 nog wijzigen. Meestal vindt de communicatie over de aankomt plaats in de maanden in september/oktober. De plaats van de landelijke aankomst wordt begin 2021 aangekondigd door de NTR. Dat is nodig om een goede voorbereiding te nodig is!

Er wordt gekeken naar een paar belangrijke voorwaarden. Op de eerste plaats is het een MUST dat er een haven aanwezig is. Sint komt al jaar en dag met de boot aan en dat is iets wat niet meer veranderd! Daarnaast moet er een mooie looproute voor sinterklaas  zijn van ongeveer 20 minuten.

Landelijke aankomst Sinterklaas 2021 nog niet bekend

In 2019 was de landelijke intocht in Apeldoorn en in 2020 ging het niet door. Voor 2021 is de locatie nog niet bekend. Meestal dingen een vijftal steden mee om de landelijke intocht te mogen organiseren. In mei 2020 wordt doorgaans de landelijke intocht aangekondigd door de NTR. De woordvoerder van sinterklaas, René Takken, houdt voorlopig zijn kaken dicht op elkaar….

Ruim een half jaar voor de intocht en dat is hard nodig voor goede voorbereiding! Direct nadat sinterklaas met zijn stoomboot is vertrokken komen de eerste aanvragen bij de NTR al binnen.

In 2019 was de landelijke intocht van sinterklaas met de trein in Apeldoorn Een jaar ervoor kwam Sinterklaas inclusief de vele pieten met pakjesboot 12 aan in Zaandijk. Daarna ging de  stoet met sint ter paard en alle pieten naar Zaanse Schans.

Sinterklaasjournaal

De NTR zal ook dit jaar rechtstreeks verslag doen op NPO3 waarbij de intocht 2021 is live te volgen vanaf 12.00 uur tot ongeveer 13.30. Na de landelijke aankomst zal sinterklaas ook de rest van Nederland aan doen.

Ook dit jaar zal Dieuwertje Blok de presentatie op haar rekening nemen vanuit de studio in Hilversum en de laatste ontwikkelingen van de intocht van sinterklaas volgen.  Het zal traditioneel weer erg spannend worden: er gebeurt altijd wat voordat sint en de pieten aankomen in Nederland. Afgelopen jaren waren er problemen met het te lage water, dan was het grote sinterklaasboek zoek, sluizen die te klein zijn of de waren de pakjes over boort geslagen. Maar tot nu toe is het altijd weer goed gekomen en daar gaan we nu ook van uit!

De eerste sinterklaasjournaal-uitzendingen van de NTR start de maandag voorafgaand aan de aankomst en dat is op maandag 8 november om 18.00. Het sinterklaas programma duurt ongeveer 10 minuten. Naast Dieuwertje Blok zal ook Jeroen Kramer verslag doen van de laatste ontwikkelingen en achtergronden van de intocht en doen onderzoek vanuit verschillende plaatsen in Nederland. Ook op het internet kan je het belevenissen van sint en pieten volgen via kinderthema kanaal Zappelin en in het sinterklaasjournaal van de NTR. Op deze laatste site kun je ook sinterklaas spelletjes spelen, lezen en zingen!

Na de landelijke aankomst vindt op dezelfde dag en de dag er na (zondag) de meeste intochten plaats. In een enkele gemeente vindt de intocht een weekend later plaats. In België komt sinterklaas op dezelfde dag aan als in Nederland maar dan in de havenstad Antwerpen. Op de Vlaamse TV wordt dit rechtstreeks uitgezonden op TV Eén of Ketnet

Intocht Sinterklaas in de provincie

Sint zit niet stil en pakt dezelfde dag en de dagen erna direct door. Hij zal in alle steden, plaatsen en gehuchten in Nederland  bezoeken. Hieronder vind je de aankomst van sinterklaas in de grote steden van Nederland

Naast de landelijke intocht zal sinterklaas ook Amsterdam bezoeken op zondag 14 november 2021. Er zal een intocht zijn in de stad tussen 10.00 en 15.30 die eindigt op het Leidseplein.

In Utrecht zal de sint aankomen op zondag 14 november 2021 en intocht bestaat uit paar onderdelen:  de start is om 11.30 bij ledig Erf, daarna vaartocht door de Oude Gracht met de de aankomst op de Weerdsluis, Daarna is er een optocht door de stad en er zal een kinderevenement plaatsvinden op het Domplein. Sint en de pieten komen aan om 14.45 op het Domplein en om 15.30 is de sinterklaas intocht in Utrecht afgelopen.

Regionale en landelijke intocht Sinterklaas 2021

Plaats Vastgesteld Verwachting dag Meer info
Landelijk 13-nov-21 zaterdag sinterklaasjournaal.ntr.nl
Alkmaar 13-nov-21 zaterdag alkmaarprachtstad.nl
Almere 13-nov-21 zaterdag almere.nl/sinterklaas
Amersfoort 13-nov-21 zaterdag sinterklaasstad.nl
Amsterdam 14-nov-21 zondag sintinamsterdam.nl
Arnhem 13-nov-21 zaterdag sinterklaasarnhem.nl
Assen 13-nov-21 zaterdag sinterklaasintochtassen.nl
Breda 13-nov-21 zaterdag sinterklaasbreda.nl
Delft 20-nov-21 zaterdag sinterklaasdelft.nl
Den Bosch 14-nov-21 zondag sinterklaasintochtdenbosch.nl
Den Haag 13-nov-21 zaterdag sinterklaasindenhaag.nl
Den Helder 13-nov-21 zaterdag hobdenhelder.nl
Dordrecht 13-nov-21 zaterdag intochtdordrecht.nl
Eindhoven 13-nov-21 zaterdag sinterklaasineindhoven.nl
Endschede 13-nov-21 zaterdag sintkleurtdestad.nl
Groningen 13-nov-21 zaterdag sinterklaas.groningen.nl
Haarlem 13-nov-21 zaterdag sintintochthaarlem.nl
Leeuwarden 13-nov-21 zaterdag sinterklaasleeuwarden.nl
Maastricht 13-nov-21 zaterdag sinterklaasinmaastricht.nl
Roermond 14-nov-21 zondag sinterklaasnaarroermond.nl
Rotterdam 13-nov-21 zaterdag sinterklaasintocht.nl
Scheveningen 13-nov-21 zaterdag sinterklaasindenhaag.nl
Tilburg 14-nov-21 zondag sintintilburg.nl
Utrecht 14-nov-21 zondag intochtutrecht.nl
Vlissingen 13-nov-21 zaterdag vlissingen.com
Zaanstad 20-nov-21 zaterdag sintinzaanstad.nl
Zierikzee 13-nov-21 zaterdag sinterklaaszierikzee.nl