Feestdagen Maleisie 2020 – 2021

Feestdagen maleisieDe feestdagen in Maleisië komen voornamelijk voort uit de verschillende geloofsstromingen en culturen zoals Chinese, het Boeddhisme en Hindoeïsme, Islamitisch en Chinees. Deze zijn ieder jaar op een andere dag en hangen af van de stand van de maand. Daarnaast zijn er 5 nationale feestdagen; Nieuwjaarsdag (1 januari), dag van de arbeid (1 mei), Koningsdag (varieert), twee Onafhankelijkheidsdagen en Kerstmis. Deze meeste officiële feestdagen kennen we in Nederland en België, de specifieke feestdagen Maleisie zijn Koningsdag, Maleisië dag en Onafhankelijk dag. Mocht een feestdag op in het weekend vallen dat wordt dit doorgeschoven naar de maandag.

Nationale Feestdagen Maleisie ‘Dag van de Koning’ 2020-2021

Het koningschap wisselt om de 5 jaar van koning onder de 9 vorsten die Maleisië rijk is. Sinds 2016 is koning Yang di-Pertuan Agong (vertaalt Hoogste Regeerder) de sultan Muhammad V van Kelantan aan de macht. Uit praktische overwegingen wordt niet iedere 5 jaar een nieuwe verjaardag datum gewisseld.  Op de 2e zaterdag van september wordt Koningsdag in Maleisie gevierd. Voorheen was dat nog op de eerste zaterdag juni maar is sinds de Muhammad V is dit verplaatst naar september. Het is een ceremoniële dag waarbij de koning diverse onderscheidingen uit deelt.

Het schiereiland Maleisië is een van de weinige constitutionele monarchieën waar het staatshoofd gekozen wordt. Het is een uniek systeem waarbij uit 9 erfelijke heersers een nieuwe koning wordt gekozen. De negen heersers van de 13 deelstaten mogen eens in de 5 jaar de koning onder elkaar uitkiezen. In de praktijk wordt sinds de oprichting van Maleisië in 1957 een vast volgorde gehouden. Het kan voorkomen dat een koning twee keer koning wordt, vooral als andere kandidaten voor de eer bedanken.

Maleisië heeft namelijk een uniek systeem waarbij de negen erfelijke heersers die negen van de dertien deelstaten nog hebben elke vijf jaar uit hun midden de Yang di-Pertuan Agong aanwijzen. Formeel gaat het om een verkiezing, maar sinds de stichting van Maleisië in 1957 wordt een vaste volgorde aangehouden. Alleen als een sultan zelf voor de eer bedankt, wordt daarvan afgeweken. De vorige koning Sultan Abdul Halim overleed in 2017 op 89-jarige leeftijd en was in zijn leven twee keer koning.

Onafhankelijkheidsdagen Hari Kebangsaan en Maleisie dag

De onafhankelijkheid van Maleisië wordt twee keer gevierd op 31 augustus en op 16 september van ieder jaar.  Op 31 augustus 1957 werd Maleisie, ‘Federatie van Malakka’, onafhankelijk binnen het Brits Gemenebest. Deze dag wordt gevierd met een officiële feestdag en wordt Hari Kebangsaan genoemd.

Ruim twee weken later wordt de onafhankelijkheid nogmaals gevierd met Maleisie dag.  Deze dag valt op 16 september van ieder jaar wordt de oprichting van de Maleisische Federatie in 1963 gevierd en wordt ook wel ‘Hari Malaysia’ genoemd.

Islamitische feestdagen Maleisia

  • Ramadan. Dit is een vastenmaand.
  • Aidil Fitri, aan het einde van de vasten maand is het Suikerfeest
  • Hari Raya Haji, offerfeest waarbij de viering is dat de pelgrimstocht Haj naar Mekka.

Hindoeïstische feestdagen Malaysia

  • Thaipusam Gelovigen doorboren hun lichaamsdelen, volledig in trance en dienen hiermee de Heer Muruga. Dit bizarre spektakel kun je meemaken bij de Batu-caves in Kuala Lumpur.
  • Deepavali Een vijfdaags festival van het licht, waarbij ’s avonds op verschillende plaatsen lichtjes branden.

Chinese feestdagen Maleisie

  • Chinees Nieuwjaar  Dit wordt maar liesft in 15 dagen gevierd waarvan 1 nationale feestdag. Vooral Chinatown is dan erg over crowded
  • Mooncake of Lantaarn Festival Deze dag wordt door de Chinezen de overwinning op de Mongolen gevierd. Er wordt mooncake gegeten en ’s avonds gaan kinderen de straat op met lantaarns. Vrouwen bidden tot de ‘God van de maan’.

Meer informatie over Maleisische ambassade in Nederland en de officiële website voor toerisme in Malaysia