Moederdag zeker niet vergeten!

Moederdag

In Nederland valt datum van moederdag op elke tweede zondag van mei. Per land wil de datum van Moederdag nogal eens verschillen. Op deze dag worden de moeders vaak verwent door hun kinderen. Ontbijt op bed of een mooie zelfgemaakte tekening zijn erg gebruikelijk in Nederland. Basisscholen besteden vaak een dag aan het maken van een leuke cadeautje voor de moeders. Naast de moeders worden ook de oma’s verwent. Dit zijn tenslotte ook nog gewoon moeders. Bloemenwinkels hebben in de dagen voor deze dag vaak veel bestellingen

 Moederdag Nederland Belgie 
2017 14 Mei     14 Mei
2018 13 Mei     13 Mei
2019 12 Mei     12 Mei
2020 10 Mei     10 Mei

Moederdag valt steeds op de tweede zondag van mei. Dit geldt voor Belgie en Nederland.

Moederdag kado ideeen

Op het internet zijn vaak veel ideeën te vinden om je moeder te verwennen. Weet je zelf nog niets, dan kan je hier altijd terecht voor enkele tips. Denk eens aan een bosje bloemen, ontbijt op bed of verwen je moeder door voor haar te gaan koken. Uiteraard ben je niet verplicht iets te doen met Moederdag. Het is maar net wat je zelf gewend bent vanuit huis. Ook hoeft het cadeau niet groot te zijn. Een klein gebaar wordt heel erg gewaardeerd door de moeders.

Moederdag traditie

Sinds 1925 wordt in Nederland pas officieel Moederdag gevierd. In Amerika werd al enkele jaren daarvoor deze dag gevierd, maar Nederland wilde hier niet aan meedoen omdat het bezet was tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens het Nazi regime in Nederland vierde de Duitsers al Moederdag, maar Nederland wilde hier niet aan meedoen. Dit is dan ook de reden dat het jaren later werd ingevoerd.

Elk land kent zijn eigen tradities wat Moederdag betreft. De een viert het vanwege de viering van een heilige en het andere land doet dit omdat het is overgewaaid vanuit Amerika. Er zijn beweringen dat de eerste Moederdag al eeuwen geleden werd gevierd door de Grieken. Rhea de moedergod van de aarde werd geëerd in het oude Griekenland. Ook gaan er verhalen van op de tweede zondag van in 1905 Aan Jarvis overleed in Amerika. Haar dochter wilde haar moeder jaarlijks herdenken omdat ze veel betekend had voor diverse vrouwenbewegingen. Lokale kerken en zondagscholen deden in West-Virginia hieraan mee. Dit is in de loop der jaren naar heel Amerika uitgebreid. Lees meer op wiki

Pas op latere leeftijd komen we er vaak achter hoeveel onze moeder voor ons heeft gedaan. Des te meer redenen om haar eens in het zonnetje te zetten. Op deze tweede zondag in mei worden er veel bezoekjes gebracht aan de moeders. Dit is vaak ook terug te zien op de wegen. In het weekend is het niet altijd even druk, maar op Moederdag wil het nog wel eens voorkomen dat er files staan. Waar vroeger Moederdag niet uitbundig gevierd werd, wordt dit toch steeds meer het geval. Ook wordt er jaarlijks steeds meer geld uitgegeven aan een cadeautje.