Vaderdag: zeker niet vergeten!

vaderdag Elke derde zondag van juni is het weer vaderdag in Nederland. Deze dag is ontstaan als opvolging van Moederdag. Niet in elk land wordt deze dag op dezelfde dag gevierd. In België valt het op de tweede zondag in juni, in Spanje en Portugal op 9 maart. Dit is de feestdag van Sint Jozef. In Duitsland viert men Vaderdag op Hemelvaartsdag. Jezus keert dan terug naar de hemel waar zijn Vader is.

Nederland Belgie 
2017 18 juni    11 juni
2018 17 juni    10 juni
2019 16 juni    09 juni
2020 21 juni   14 juni

NL: Vaderdag valt steeds op de derde zondag van juni.

BE: Vaderdag valt steeds op de tweede zondag van juni.

In 1909 werd Vaderdag voor het eerst geïntroduceerd in Washington door Sonora Smart Dodd. Ze wilde haar vader eren die een oorlogsveteraan was. Naar het schijnt stierf zijn vrouw na de geboorte van hun zesde kind. De dochter prijsde zijn doorzettingsvermogen en zo werd Vaderdag geboren. Als je op straat vraagt waar deze feestdag vandaan komt, dan weet vrijwel niemand het antwoord. Het wordt meer gezien als dag waarbij de vaders even niets hoeven te doen en in het zonnetje worden gezet. Lees meer op wiki.

In tegenstelling tot Moederdag worden er in de dagen voor Vaderdag niet veel bloemen gekocht. Wel veel snoep en drop wordt er uitgedeeld tijdens Vaderdag. Een ontbijt op bed wordt vaak verzorgt door de kinderen. Ook op de basisscholen wordt er vaak geknutseld voor een cadeautje. Een klein gebaar wordt erg gewaardeerd door de vaders. Op deze dag worden traditiegetrouw ook de opa’s bezocht. Dit zijn immers ook nog steeds vaders.

Vaderdag cadeau tips

Als je nog niet weet wat je met Vaderdag moet doen, dan kom je op het internet veel opties tegen. Denk bijvoorbeeld eens aan een lekkere zak drop of een lekker geurtje. Het hoeft niet altijd zo duur te zijn, want het gaat immers om het gebaar. Is het een mooie dag, kies er dan voor om een dagje erop uit te gaan. Huur een cabrio of kies voor een mooie motortocht. Ook een stukje fietsen is erg leuk om te doen. Onderweg kan je eventueel stoppen om te picknicken.

Vaders worden niet alleen blij van eten, maar ook andere kleine cadeautjes worden zeer op prijs gesteld. Maak bijvoorbeeld een shirt voor je vader of versier een bierflesje door er een shirtje voor te maken. Een eigen ontworpen stropdas maken is ook erg leuk. Wil je een foto van jullie samen geven, dan is het wellicht een leuk idee om de fotolijst zelf te versieren.

Je bent natuurlijk nergens toe verplicht. Vier Vaderdag helemaal zoals je dat zelf gewend bent. Heb je broertjes en zusjes, dan is het leuk om samen wat te doen. Dit kost je niet alleen minder tijd, maar vaders vinden het ook leuk als jullie iets samen doen. Wees niet bang dat je vader het niet leuk vindt, want elk gebaar wordt gewaardeerd. Vaderdag is in Nederland trouwens geen officiële feestdag.

 

Partners:

Wat moet je je vader geven als hij alles al heeft? Juist een paar brand new boxershorts!