Wintersport

wintersport

Jaarlijks gaan er weer veel Nederlanders op wintersport vakantie. Tijdens de voorjaarsvakantie en ook tijdens de kerstvakantie worden er veel skivakanties naar de Alpenlanden geboekt. In deze periodes liggen de prijzen voor een vakantie vaak veel hoger dan normaal. Ook de huur van de benodigde spullen is vaak een stuk hoger. Dit komt doordat veel mensen tegelijk op vakantie willen gaan. Niet alleen in Nederland heeft men in de periode vakantie, maar ook in de omringende landen wordt er vakantie gehouden. Ben je niet gebonden aan deze vakanties, dan is het aan te raden om buiten de schoolvakanties naar de skipistes te gaan. De drukke periodes zijn:

Kerstvakantie
Nederland 19 december 20 tot en met 3 januari 2021
Voorjaarsvakantie
Noord 20 februari tot en met 28 februari 2021
Midden 20 februari tot en met 28 februari 2021
Zuid 13 februari tot en met 21 februari 2021

De Duitse wintersport is redelijk verspreid gedurende de maand februari. In Oostenrijk kan het wat drukker zijn tijdens SemesterFerien (vakanties tussen twee semesters in).  In Wenen en Neder-Oostenrijk begint het SemesterFerien begin februari en andere deelstaten starten een week later (mid-februari).

Buiten het drukke skivakanties

Buiten de vakanties om is het aanzienlijk rustiger op de pistes. Je komt niet veel mensen tegen tijdens het skiën of snowboarden. Daarentegen wordt de piste ook niet zo vaak geprepareerd als tijdens het hoogseizoen. Dit is ook niet zo vaak nodig aangezien er veel minder gebruik van wordt gemaakt. Skipassen, accommodaties en skispullen zijn veel goedkoper dan tijdens de vakanties. Als je toch in de vakanties naar de pistes gaat, dan doe je er verstandig aan verschillende activiteiten van te voren te boeken. Ook het reserveren van je spullen is verstandig.

Transport

met vliegtuig naar de winstersportEr zijn verschillende manieren om op de plaats van bestemming te komen. Zo zijn er tijdens deze periode extra vliegtuigen beschikbaar om alle wintersporters te vervoeren. Ook kiezen er duizenden mensen voor het eigen vervoer. Files zijn dan ook niet te vermijden. Bij een goede sneeuwbui kunnen er lange files ontstaan. in de bergen ben je verplicht om sneeuwkettingen om de banden te doen. Er gaan ook diverse busmaatschappijen naar Frankrijk en Zwitserland. Niet alleen jongeren maken gebruik van deze dienst, want er zijn ook speciale senioren busreizen voor een heerlijke skivakantie. Op bestemming kan je kiezen voor voornamelijk chalets maar ook hotels in Oostenrijk zijn populair of zelfs campings!

Tegenwoordig kunnen we het weer steeds beter voorspellen, maar het laat zich helaas niet leiden. Het komt dan ook nog wel eens voor dat je een volledig groene piste ziet bij aankomst. Met de technische middelen waar we tegenwoordig over beschikken is het mogelijk om kunstsneeuw te maken. Natuurlijk willen we veel liever gebruik maken van echte verse sneeuw.

Een skivakantie wordt vaak in het Alpen gebied gehouden. Toch zijn de skivakanties in Scandinavië ook steeds meer in trek. Landen als Noorwegen en Zweden worden steeds populairder en bieden perfecte accommodaties aan. Er wordt vaak gezegd dat Scandinavië erg duur is, maar qua wintersport valt dit nog mee. Een skipas is hier vaak net wat goedkoper. Het duurste is vaak de reis naar Zweden of Noorwegen toe. Met de auto ben je enkele dagen kwijt. Een vlucht is niet altijd even goedkoop. Ook alcohol is flink prijzig in deze landen. Dit mag echter de pret niet drukken van de sfeervolle pistes.

Lees meer over : Trends in de wintersport 2021