Wat je moet weten over fietsen in Amsterdam

Fietsen in amsterdam
Fietsen in amsterdam

Per dag fietsen mensen in de stad Amsterdam zo’n 2 miljoen kilometer en dat is 50 keer de aarde rond. Volgens een onderzoek van de gemeente Amsterdam is de fiets het meest gebruikte vervoersmiddel. Van alle verplaatsingen in die stad wordt voor 36% gebruik gemaakt van de fiets. En er zijn bijna net zoveel fietsen in Amsterdam als inwoners. Het is een onmisbaar vervoermiddel. Gezond, sportief, snel, milieuvriendelijk, goedkoop en super wendbaar. Bovendien hoef je geen parkeerkosten te betalen. Het gemeentebestuur neemt maatregelen om fietsend Amsterdam in beweging te houden en dat heeft ook positieve kanten voor de fietsende toerist. Lees meer over het fietsen in Amsterdam .

Amsterdam verkennen per fiets

Voor buitenlandse bezoekers is de fiets ook een mooi alternatief of prima aanvulling op het openbaar vervoer. Fietsen is tijd- en plaatsonafhankelijk, goedkoop en snel, en met mobiele routeplanners met fietsroutes is de weg vinden geen probleem. In no time ben je bij het Rijksmuseum, Van Gogh museum, de PC Hooftstraat en het Vondelpark. De stad Amsterdam is prima ingericht op fietsers en auto’s maken steeds vaker plaats voor de fiets. Met de fiets kan de stad efficiënt worden verkend. Onderweg zie je van alles en wachten is nooit nodig. De fiets staat altijd klaar.

Er zijn tal van routes ontwikkeld om de stad te leren kennen. De ANWB heeft bijvoorbeeld het Fietsrondje Amsterdam gemaakt. Het is een route die niet langs de bekende spots gaat maar juist daarbuiten. Er zijn ook themaroutes. Biologische fietsroutes, routes langs water, rond de Amstel, langs bloemenvelden, architectuur en nog veel meer.  De VVV (tourist information) tegenover het station en in het station heeft meerdere fietskaarten te koop. En zelf kan je op de fietsplanner van de ANWB of fietsroutenetwerk.nl ook je eigen route samenstellen.

Er zijn ook meerdaagse fietsarrangementen te boeken. Dan kan je de prachtige omgeving ook bezoeken, bijvoorbeeld de Zaanse Schans en Bloemendaal en het strand. Per fiets kan je de rust buiten de stad combineren met de levendigheid in de stad. Dit is niet alleen leuk voor buitenlandse toeristen, maar ook voor Nederlanders die op vakantie gaan in eigen land als stel tijdens een romantisch weekend of als vriendinnengroep, of met een vrijgezellenfeest of familiereunie.

Fiets huren in Amsterdam

OV Fiets Amsterdam

Fietsen huren voor kan heel voordelig op de meeste treinstations in Nederland. Op de website van de na zie je exact waar je in of aan het station de fietstalling vindt met de blauwgele OV fietsen. Voor  3,85 euro kan je 24 uur een OV fiets huren. Om een fiets te huren heb je een persoonlijke chipkaart nodig. Hier kan het OV fiets abonnement voor 0,01 euro op worden gezet. Doe dit een paar dagen voor je het eerst gebruik gaat maken van de OV fiets want het registreren duurt een paar uur en dat is tijd die je natuurlijk liever fietsend dan wachtend doorbrengt.

Er zit een risico aan deze populaire huurfietsen want op drukke stations, zoals Amsterdam, zijn de fietsen vaak verhuurd. Dan kan je uitwijken naar reguliere fietsverhuurbedrijven waar je soms vooraf kan reserveren en garantie krijgt dat er een fiets voor je klaar staat.

Huurfietsen vergelijken in Amsterdam

Daarnaast zijn er natuurlijk de vele fiets verhuur bedrijven. We hebben de grootste 10 aanbieders in Amsterdam eruit gehaald en onderling met elkaar vergeleken. Hierbij zijn bij alle fietsverhuurbedrijven de prijzen van de goedkoopste stadsfiets in het onderstaande tabel opgenomen. Na het vergelijken van de huurfietsen hebben we ze gerangschikt naar huurprijs van 1 dag.

Fietsverhuurder1 uur3 uur1 dagweek
1OV Fiets       3,85      31,55
2BimBim Bikes       7,50      74,50
3Rent a Bike       6,25        8,50      46,25
4Black Bikes       6,50        9,00      43,50
5MacBike.nl       5,00        7,50        9,75      51,75
6Baja Bikes       5,00        9,75      51,75
7Hotel Scooters       9,50      13,00      64,00
8A’dam Bike Rent       5,00        9,50      14,50      66,50
9A-Bike       7,50      11,00      14,95      92,65
10Bike City     17,00      67,00

In de bovenstaande tabel zijn de tarieven inclusief BTW opgenomen. Naast het huren van de fiets zijn er mogelijkheden om een verzekering af te sluiten voor schade en diefstal. Als je een doorlopende reisverzekering hebt zou je deze verzekering niet perse te hoeven af te sluiten omdat de reisverzekering is de meeste gevallen de schade of diefstal dekt.

De meeste aanbieders vragen 50 euro borg met uitzondering A’dam Bike Rent waar de borg 100 euro bedraagt. De meeste vragen dit vooraf contant te betalen of via je credit card. Alle fiets verhuurbedrijven vragen naar een geldig identiteitsbewijs.

Indien je voor lange periode in Amsterdam verblijft is er nog één ander alternatief. Via het bedrijf Swapfiets (die herkenbaar zijn met de blauwe voorband) kan je een fiets huren voor een langere periode. Je moet dan wel minimaal één maand de fiets huren voor de regio Amsterdam. De kosten van 16.50 euro per maand liggen beduidend lager dan bij de short rental.

Schaduwkant populariteit fietsen

Het succes van de fiets als vervoersmiddel heeft ook een schaduwkant. Het wordt steeds voller op de fietspaden. Het vergt enige ervaring om je door de massa te laveren tijdens spitstijden. Tijdig richting aangeven is een vereiste om zonder brokken door de stad te crossen. Voor onwennige toeristen op huurfietsen is het een hele kunst om veilig naar de plekken van bestemming te komen. Ze hebben weinig ervaring met fietsen en gedragen zich onveilig en onwetend. Toch is het niet deze groep die voor de grote opstoppingen zorgt in ochtend- en avondspits, dat zijn de forensen die met enige haast naar het station of hun werk fietsen.

Fietsenstalling ondergronds Station Zuid WTC
Ondergrondse fietsenstalling bij Station Zuid

Ook de fiets parkeren is al jaren een bron van ergernis voor veel Amsterdammers. Trottoirs zijn soms lastig te gebruiken oor de vele fietsen die er staan. Maar  het hoort ook een beetje bij de charme van de grote stad. Op drukke plekken in de binnenstad wordt de fietsparkeercapaciteit uitgebreid. Denk bijvoorbeeld aan de ondergrondse fietsparkeergarages bij station Zuid en bij het Leidseplein. Daarnaast heeft de gemeente een actief handhavingsbeleid om zogenaamde ‘langparkeerders’ aan te pakken. Fietsen die langer dan 1 maand geparkeerd staan op een plek worden weggehaald. Hierdoor wordt voorkomen dat de schaarse fietsparkeerplekken langdurig bezet worden gehouden.

Fietsbeleid Amsterdam

Fietspaden in Amsterdam
Snorfietsen niet meer toegestaan op fietspaden in Amsterdam

Sinds 2018 worden de snor- en bromfietsen geweerd op het fietspad. Het snelheidsverschil tussen de fietsers en bromfietsers is te groot waardoor er veel irritatie en veel ongelukken ontstonden. Daarnaast wordt de binnenring van Amsterdam zoals Marnixstraat, Weteringschans en Sarphatistraat getransformeerd naar een fietsboulevard. Hier komen veilige fietsroutes met extra brede fietspaden wordt de maximumsnelheid verlaagd naar 30 km per uur. Er worden meer en meer fietspaden aangelegd die het rijcomfort verhogen. Onder het thema ‘comfortabel doorfietsen’ worden zoveel mogelijk fietspaden geasfalteerd en verbreed tot minimaal 2,5 meter.

  • Informatie over actuele wegwerkzaamheden, fietsstallingen, fietsbeleid: Amsterdam.nl/fiets