Feestdagen Australie 2019 – 2020

feestdagen australieAustralië kent in totaal 7 Nationale feestdagen en dat zijn Nieuwjaarsdag, Australia Day, goede vrijdag, Pinkster maandag, Anzac Day, eerste kerstdag en tweede kerstdag (boxing day). De overige officiële vrije dagen worden vastgesteld door de acht verschillende staten. Dat kunnen dezelfde feestdagen zijn maar op andere dagen. Ook verschilt het per staat het aantal officiele vrije feestdagen maar de Christelijke feestdagen Australie lopen gelijk aan de meeste westerse feestdagen zoals Pasen, Pinksteren en Kerst.

Daarnaast kent Australië een paar specifieke feestdagen. De eerste in het jaar is op 26 januari: Australia Day. Dit is de Nationale feestdag waarbij de eerste vloot is aangekomen in Australië. Dat waren niet de Nederlanders maar de Engelsen die als eerste Sydney aandeden. Kapitein Arthur Phillip arriveerde op 26 januari 1788 in Port Jackson (nabij Sydney) en vestigde een Britse Kolonie in Nieuw-Zuid-Wales. De nederzetting van ongeveer 1000 Engelsen was opgezet om gevangen te huisvesten die in Engeland waren veroordeeld.  Het is nu één van de grootste Nationale feestdagen Australie waarbij afwijkende openingstijden zijn voor winkels en musea en afwijkende schema voor het openbaar vervoer.

Commonwealth Day is een feestdag en is de dag van ‘Het Gemenebest’. Deze vrije dag valt altijd op de tweede maandag in maart.

De wereldwijde Labour day wordt gevierd op 1 mei maar niet in Australië en dit verschilt ook nog eens per regio in down under.  Labour Day wordt ook wel ‘Eight Hours Day’ genoemd. In West-Australië wordt dit op de eerste maandag van maart gevierd. In Victoria en Tasmanië is dat de 2e maandag van maart. Op de eerste maandag in mei is het de buurt aan het Noordelijk Territorium en Queensland. In de rest van Australië, Australisch Hoofdstedelijk Territorium, Nieuw-Zuid-Wales en Zuid-Australië, vieren ze labour day op de eerste maandag in oktober. De meeste inwoners van Australië zijn vrij, winkels zijn dicht en er is een aangepast schema voor het openbaar vervoer.

Op ANZAC day worden slachtoffers herdacht die tijdens WO I vochten in het leger van Australië en Nieuw Zealand Army Corps. Tegenwoordig is het ook een herdenking worden voor alle omgekomen mensen die tijdens militaire operaties. De ceremonie wordt jaarlijks gehouden op 25 april.

Reconciliation Day is sinds 1996 een nationale feestdag en luidt de verzoeningsweek in. Tijdens deze week wordt stilgestaan bij de inheemse geschiedenis & cultuur en de verzoening met de Aboriginals.

Op de tweede maandag van juni wordt ieder jaar de verjaardag van de Koningin gevierd. En dat is de koningin van Engeland (Queen Elisabeth II). Het is niet zo uitbundig als tijdens het Nederlandse koningsdag maar iedereen is wel vrij. ’s Avonds is er meestal vuurwerk. Er is echter een afwijking van deze feestdag in West- Australie. In deze regio wordt Queen ’s Birthday gevierd als ‘De Verjaardag van de soevereiniteit’ en vindt plaats op de laatste maandag van september.

Geen feestdag maar wel erg belangrijke dag in Australië is het weekend van de Formule 1. De grote prijs van Australië vindt plaats in het Albert Park in Melbourne. Dit is traditiegetrouw de openingsrace van het Formule 1 seizoen rond eind maart. Een ander groot event is de Australien Open. Dit is een groot tennistoernooi in Melbourne park in de tweede week van januari.

Feestdagen Australie 2019

Vrije dagen Datum Dag
New Year’s Day 01-jan-19 dinsdag
Australia Day 28-jan-19 maandag
Canberra Day 11-mrt-19 maandag
Good Friday 19-apr-19 vrijdag
Easter Saturday 20-apr-19 zaterdag
Easter Sunday 21-apr-19 zondag
Easter Monday 22-apr-19 maandag
ANZAC Day 25-apr-19 donderdag
Reconciliation Day 27-mei-19 maandag
Queen’s Birthday 10-jun-19 maandag
Labour Day 07-okt-19 maandag
Christmas Day 25-dec-19 woensdag
Boxing Day 26-dec-19 donderdag

Feestdagen Australie 2020

Vrije dagen Datum Dag
New Year’s Day 01-jan-20 woensdag
Australia Day 27-jan-20 maandag
Canberra Day 9-mrt-20 maandag
Good Friday 10-apr-20 vrijdag
Easter Saturday 11-apr-20 zaterdag
Easter Sunday 12-apr-20 zondag
Easter Monday 13-apr-20 maandag
ANZAC Day 25-apr-20 zaterdag
Reconciliation Day 01jun-20 maandag
Queen’s Birthday 8-jun-20 maandag
Labour Day 05-okt-20 maandag
Christmas Day 25-dec-20 vrijdag
Boxing Day 26-dec-20 zaterdag

Voor meer informatie: cmd.act.gov.au en Australia.gov.au

Lees meer over : Schoolvakanties 2019 in Australie

Lees meer over : Schoolvakanties 2020 in Australie

Lees meer over : Feestdagen in Australie

Lees meer over : Tijdsverschil Australie

Lees meer over:  Feestdagen in Nieuw Zeeland