Feestdagen Australie 2020

feestdagen australieAustralië kent in totaal 7 Nationale feestdagen en dat zijn Nieuwjaarsdag, Australia Day, goede vrijdag, Pinkster maandag, Anzac Day, eerste kerstdag en tweede kerstdag (boxing day). De overige officiële vrije dagen worden vastgesteld door de acht verschillende staten. Dat kunnen dezelfde feestdagen zijn maar op andere dagen. Ook verschilt het per staat het aantal officiele vrije feestdagen maar de Christelijke feestdagen Australie lopen gelijk aan de meeste westerse feestdagen zoals Pasen, Pinksteren en Kerst.

Daarnaast kent Australië een paar specifieke feestdagen. De eerste in het jaar is op 26 januari: Australia Day. Dit is de Nationale feestdag waarbij de eerste vloot is aangekomen in Australië. Dat waren niet de Nederlanders maar de Engelsen die als eerste Sydney aandeden. Kapitein Arthur Phillip arriveerde op 26 januari 1788 in Port Jackson (nabij Sydney) en vestigde een Britse Kolonie in Nieuw-Zuid-Wales. De nederzetting van ongeveer 1000 Engelsen was opgezet om gevangen te huisvesten die in Engeland waren veroordeeld.  Het is nu één van de grootste Nationale feestdagen Australie waarbij afwijkende openingstijden zijn voor winkels en musea en afwijkende schema voor het openbaar vervoer.

Commonwealth Day is een feestdag en is de dag van ‘Het Gemenebest’. Deze vrije dag valt altijd op de tweede maandag in maart.

De wereldwijde Labour day wordt gevierd op 1 mei maar niet in Australië en dit verschilt ook nog eens per regio in down under.  Labour Day wordt ook wel ‘Eight Hours Day’ genoemd. In West-Australië wordt dit op de eerste maandag van maart gevierd. In Victoria en Tasmanië is dat de 2e maandag van maart. Op de eerste maandag in mei is het de buurt aan het Noordelijk Territorium en Queensland. In de rest van Australië, Australisch Hoofdstedelijk Territorium, Nieuw-Zuid-Wales en Zuid-Australië, vieren ze labour day op de eerste maandag in oktober. De meeste inwoners van Australië zijn vrij, winkels zijn dicht en er is een aangepast schema voor het openbaar vervoer.

Op ANZAC day worden slachtoffers herdacht die tijdens WO I vochten in het leger van Australië en Nieuw Zealand Army Corps. Tegenwoordig is het ook een herdenking worden voor alle omgekomen mensen die tijdens militaire operaties. De ceremonie wordt jaarlijks gehouden op 25 april.

Reconciliation Day is sinds 1996 een nationale feestdag en luidt de verzoeningsweek in. Tijdens deze week wordt stilgestaan bij de inheemse geschiedenis & cultuur en de verzoening met de Aboriginals.

Op de tweede maandag van juni wordt ieder jaar de verjaardag van de Koningin gevierd. En dat is de koningin van Engeland (Queen Elisabeth II). Het is niet zo uitbundig als tijdens het Nederlandse koningsdag maar iedereen is wel vrij. ’s Avonds is er meestal vuurwerk. Er is echter een afwijking van deze feestdag in West- Australie. In deze regio wordt Queen ’s Birthday gevierd als ‘De Verjaardag van de soevereiniteit’ en vindt plaats op de laatste maandag van september.

Geen feestdag maar wel erg belangrijke dag in Australië is het weekend van de Formule 1. De grote prijs van Australië vindt plaats in het Albert Park in Melbourne. Dit is traditiegetrouw de openingsrace van het Formule 1 seizoen rond eind maart. Een ander groot event is de Australien Open. Dit is een groot tennistoernooi in Melbourne park in de tweede week van januari.

Feestdagen Australie 2020

De onderstaande feestdagen in Austrialie zijn dagen waarop alle deelstaten officiële vrije dagen hebben. Per deelstaat zijn er daarnaast ook nog vrije dagen.

Vrije dagenDatumDag
New Year’s Day01-jan-20woensdag
Australia Day27-jan-20maandag
Canberra Day09-mrt-20maandag
Good Friday10-apr-20vrijdag
Easter Saturday11-apr-20zaterdag
Easter Sunday12-apr-20zondag
Easter Monday13-apr-20maandag
ANZAC Day25-apr-20zaterdag
Reconciliation Day01-jun-20maandag
Queen’s Birthday08-jun-20maandag
Labour Day05-okt-20maandag
Christmas Day25-dec-20vrijdag
Boxing Day26-dec-20zaterdag

Voor meer informatie: cmd.act.gov.au en Australia.gov.au

Lees meer over : Feestdagen australie 2021

Lees meer over : Schoolvakanties 2020 in Australie

Lees meer over : Feestdagen in Australie

Lees meer over : Tijdsverschil Australie

Lees meer over:  Feestdagen in Nieuw Zeeland