Zorgverzekering in het buitenland: waar moet je op letten?

meisje op vakantie

Als je op vakantie naar het buitenland gaat, dan is jouw Nederlandse zorgverzekering gewoon geldig. Het is uiteraard wel verstandig om voor vertrek te controleren of jouw zorgverzekering voldoende dekking biedt in het buitenland. Anders kun je je eventueel aanvullend verzekeren. Waar moet je nog meer rekening mee houden?

Vergoeding vanuit de basisverzekering

De basisverzekering vergoedt spoedeisende zorgkosten als je op vakantie in het buitenland bent. Het gaat hier om zorg of een behandeling die niet kan wachten tot je weer in Nederland bent. De basisverzekering dekt bijvoorbeeld zaken zoals: het vervoer per ambulance, noodzakelijke medicijnen, een behandeling van een dokter én de eventuele opname en behandeling in een ziekenhuis. Indien medisch noodzakelijk. Het is belangrijk om te weten dat de zorgverzekering alleen de kosten vergoedt van wat een behandeling in Nederland zou hebben gekost. In Canada, Zwitserland en de VS zijn de kosten voor medische zorg bijvoorbeeld een stuk hoger. Als de behandeling duurder is, moet je dit extra bedrag zelf betalen. Het is verstandig om altijd je zorgpas en EHIC mee te nemen op reis. Met deze kaart ben je verzekerd van medische zorg in het buitenland.

Reisverzekering of aanvullende zorgverzekering

Gelukkig is het ook mogelijk om je te verzekeren voor zorgkosten die niet door de basisverzekering van de zorgverzekering vergoed worden. Er zijn twee mogelijkheden: een reisverzekering of een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Het is sowieso raadzaam om, voordat je een aanvullende zorgverzekering gaat afsluiten, te controleren of je een reisverzekering hebt. Een voordeel van een reisverzekering is dat het eigen risico van de basisverzekering gedeclareerd kan worden op de reisverzekering. Daarnaast heeft deze verzekering een hele hoge en uitgebreide dekking. Ook is deze verzekering het hele jaar af te sluiten. Dit in tegenstelling tot de zorgverzekering, die slecht één keer per jaar afgesloten kan worden. De aanvullende zorgverzekering mét buitenlanddekking dekt helaas niet alle kosten.

Juiste zorgverzekering kiezen

Je kunt maar één keer per jaar overstappen van zorgverzekeraar of je pakket wijzigen. Dit geldt dus voor de basisverzekering, maar ook voor de aanvullende verzekering. Vanaf 12 november tot tot en met 31 december heb je de tijd om jouw zorgverzekering voor 2020 te kiezen. Je kunt de zorgverzekering vergelijken op prijs en inhoud. Op deze manier weet je zeker dat je de goedkoopste zorgverzekering kiest die het beste bij jou past. In 2020 zijn er weer een aantal wijzigingen met betrekking tot de zorgverzekering. Allereerst heeft het kabinet besloten om het eigen risico te bevriezen tot 2022. Dit houdt in dat het verplicht eigen risico ook in 2020 € 385 is. Daarnaast daalt de maximale collectiviteitskorting op het basispakket in 2020 van 10 procent naar 5 procent. Tot slot zal de premie met zo’n € 3,- per maand gaan stijgen.