Feestdagen Zuid Afrika

feestdagen zuid afrikaIn totaal telt Zuid-Afrika twaalf officiële vrije feestdagen waarvan we een aantal in Nederland ook kennen als nieuwjaarsdag, goede vrijdag en kerst. De meeste andere officiële vrije dagen zijn dagen die te maken hebben met specifieke gebeurtenis uit de recente geschiedenis van Zuid-Afrika. De meeste inwoners hebben tijdens feestdagen Zuid Afrika vrij, de scholen en winkels zijn dicht en de meeste musea zijn gesloten.

Na Nieuwjaarsdag is de eerste vrije dag gevolgd door Human Rights Day op 21 maart. Deze dag wordt in de rest van de wereld op 10 december gevierd, maar is in Nederland geen officiële vrije dag. Op 21 maart wordt een van de grootste drama’s herdacht uit de geschiedenis van Zuid-Afrika. Er werden op deze dag, tijdens een demonstratie in Sharpeville tegen de pasjeswet, 69 betogers gedood door de politie. De pasjeswet was net ingevoerd waarbij de zwarte gemeenschap verplicht werd om een pas bij te dragen.

Naast goede vrijdag wordt ook Pasen gevierd op eerste paasdag (zondag). Tweede paasdag wordt in Zuid-Afrika “Family Day” genoemd en is iedereen vrij.

Op 27 april is het Freedom Day. Op deze dag worden de eerste democratische verkiezingen gevierd die op 27 april 1994 plaatsvond in Zuid Afrika: zowel blank, zwart als coloured konden voor het eerst gezamenlijk stemmen. De eerste vrije verkiezingen werden gewonnen door Nelson Mandela en werd de eerste democratische president van het land.

De vrije dag op 16 juni is “Youth Dag” en wordt een paar andere landen zoals China ook gevierd waarbij de jeugd centraal staat. Daarnaast herdenkt Zuid-Afrika het begin van een bloedige opstand die startte in 1976 in Soweto. De betoging tegen de invoering van het Afrikaans als voertaal op zwarte scholen liep uit op een bloedbad van 3 dagen. Er vielen honderden doden op deze dagen in 1976.

De National Women’s day wordt ieder jaar op 9 augustus gehouden. Op deze dag wordt het grote protest van 20.000 vrouwen herdacht. Het protest in 1956 was gericht tegen de pasjeswet die alle zwarte vrouwen (voor de mannen was het al verplicht) een pasje bij zich moest dragen. Niet alleen het ID stond er op maar ook in welke gebieden hij of zij mocht komen.

Andere halve maand later is het Heritage Day, ook wel Nationale Braaidag, op 24 september. De dag van het culturele erfgoed. Na de overgang naar een democratisch Zuid Afrika in 1995 is er besloten om een feestdag aan te wijzen om zijn of haar afkomst te herdenken. Op deze dag wordt geschiedenis en cultuur van alle bevolkingsgroepen in ere te gehouden. Braaien is een belangrijk sociaal onderdeel van het erfgoed, hetgeen barbecueën inhoud.

Feestdagen Zuid Afrika 2018

New Years Day 01-jan-18 maandag
Human Rights Day 21-mrt-18 woensdag
Good Friday 30-mrt-18 vrijdag
Family Day 02-apr-18 maandag
Freedom Day 27-apr-18 vrijdag
Workers Day 01-mei-18 dinsdag
Youth Day 16-jun-18 zaterdag
National Women’s Day 09-aug-18 donderdag
Heritage Day 24-sep-18 maandag
Day of Reconciliation 16-dec-18 zondag
Christmas Day 25-dec-18 dinsdag
Day Of Goodwil 26-dec-18 woensdag

Voor meer informatie over feestdagen Zuid Afrika: Gov.za

Lees meer: Feestdagen Zuid Afrika 2019

Lees meer: Feestdagen Zuid Afrika 2020

Lees meer: Feestdagen Zuid Afrika 2021