Goed bericht voor natuurliefhebbers: tijd voor het noorderlicht!

noorderlicht

Voor liefhebbers is het vanaf nu het moment om het noorderlicht te kunnen zien. Ze hebben de tijd tot april. Sinds een paar weken spreken we van de Ruska periode. Dat is de periode dat het ter hoogte van de poolcirkel ’s nachts weer steeds langer donker is.

Wat dat betekent? Voor natuurliefhebbers veel, zoals mensen die veel buiten zijn met hun rugzak op. Het is de tijd dat het noorderlicht waargenomen kan worden. 

Noorderlicht heeft niets met temperatuur te maken

Hoe dichter je bij de Noordpool komt, hoe sneller de dagen korter worden. De zon blijft op een gegeven moment beneden de horizon. Het gevolg van de kanteling van de aardas en de baan die de aarde in een jaar tijd om de zon aflegt. 

Een misvatting is het dat het heel koud moet zijn om het noorderlicht te kunnen zien. Het wordt veroorzaakt door geladen deeltjes afkomstig van de zon en heeft niets met de temperatuur te maken.  

Zeven dagen per jaar noorderlicht bij ons

Het noorderlicht ofwel aurora borealis, ziet er vaak uit als een soort gordijn van licht, groenachtig van kleur. Eigenlijk zijn het uitbarstingen op de zon waarbij enorme hoeveelheden geladen deeltjes het heelal in worden geslingerd. Die geladen deeltjes bevatten enorm veel energie en worden op tachtig tot duizend kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van licht, het noorderlicht. 

Meestal zichtbaar in noordelijke landen, maar soms ook bij ons. Maar liefst zeven dagen per jaar zien ook Nederlanders en Vlamingen het Noorderlicht. 

Poollicht werd pas in 1957 wetenschappelijk verklaard

Wie meent dat we al sinds mensenheugenis met deze theorie bekend zijn, zal verbaasd zijn dat het kleurrijke poollicht pas in 1957 ontdekt werd. De theorie over dit licht werd eind negentiende eeuw al beschreven, maar werd toen nog niet wetenschappelijk erkend. 

Voor die tijd werden er heel andere verklaringen voor het Noorderlicht gegeven. Het zou een strijd zijn tussen bovennatuurlijke krachten in de hemel, mensen werden er soms bang van. In de middeleeuwen zou het noorderlicht een voorteken van onheil en oorlog zijn. 

Noorderlicht blijft bijzonder natuurverschijnsel

Pas halverwege de negentiende eeuw ontdekte een Ierse sterrenkundige dat er een reactie bestaat tussen de activiteit van de zon en zonnevlekken en het magnetische veld van de aarde. Er werden meetstations gebouwd waarmee onderzoek kon worden gedaan naar dit natuurfenomeen. 

Tot aan de dag van vandaag zijn het dan ook niet alleen mensen met een rugzak die zich voor het noorderlicht interesseren, maar zeker ook wetenschappers met een laptoptas. Ook al is de verklaring nu duidelijk, het blijft een bijzonder fenomeen. Een prachtig natuurverschijnsel. Laat dan ook de gelegenheid niet voorbij gaan om richting het noorden af te reizen om dit licht live te gaan zien.