Vroegboekkorting of Lastminute aanbieding

Schiphol airport IAmsterdamZijn lastminutes aanbieding  of vroegboekkorting nu echt wel zo goedkoop als touroperators ons doen laten geloven? Of is het verstandig om voren te boeken? We hebben een aantal onderzoeken van de Consumentenbond, Corendon, Expedia en twee wetenschappers eens onder de loep genomen en de opvallende uitkomsten op een rijtje gezet.

Consumentenbond

Volgens een analyse van de consumentenbond in 2014 de last minute reis die voor een spotprijs wordt aangeboden op retour. In een artikel in de Reisgids van de consumentenbond (maart 2014) zijn de verschillen van een last minute nagenoeg niet goedkoper zijn dan reguliere aanbiedingen van een maand eerder.

Daarnaast kloppen veel aanbiedingen niet. Ze zijn niet meer beschikbaar of de vertrekdatum is al geweest. De directeur van de consumentenbond trok dan ook harde conclusies indertijd: de last minutes lijkt meer een loze marketingterm te zijn geworden. Het loont wel om prijzen te vergelijken maar kijk naast de last minutes ook naar reizen met vroegboekkorting.

Vroegboekkorting

Het ’spel’ met de vroegboekkorting is eenvoudig. De reisorganisatie wil zo snel mogelijk de meeste reizen verkopen om daarna de prijzen voor de allerlaatste plekken. te laten stijgen. Mochten de laatste plekken niet meer verkocht worden, dan worden de laatste reizen net voor vertrek ‘gedumpt’ op de markt. Om hiervan gebruik te maken zal je flexibel moeten zijn met je vakantieperiode en de bestemming. Je moet hier wel een beetje geluk mee hebben. Op met moment dat het in Nederland geen mooi weer is zullen de vliegreizen niet snel tegen spotprijzen verkocht worden.

Bij enkele vliegtuigmaatschappijen zoals Transavia.com kun je voor een kleine toeslag de vertrekdatum later nog wijzigen. Indien je een vlucht overboekt naar een duurdere dag, dan betaal je het verschil bij. Helaas krijg je andersom geen geld terug.

Schiphol Airport lastminute aanbieidingen

Ook op de luchthaven Schiphol worden reizen aangeboden. ’s Middags boeken en dezelfde dag nog weg. De ticket wordt ook aangeboden als ‘echte’ lastminute op de website van Sunweb. Let wel op de kleine lettertjes!

Vliegtickets

Vliegtickets die op het laatste moment worden gekocht zijn over het algemeen duurder dan de tickets die op een eerder moment zijn gekocht. Uit een onderzoek van Airlines Reporting Corporation (ARC) in samenwerking met Expedia.com komt naar voren dat vliegtickets 140 dagen voor vertrek het goedkoopst zijn. Het onderzoek is gebaseerd op data van 8 miljard vluchtgegevens van Expedia.com.

De economen  Makoto  Watanabe (VU/Tinbergen Amsterdam) en Marc Möller (Universiteit van Bern, Zwitserland) publiceerde in Economic Journal in september 2010 een artikel over het beste moment voor het boeken van goedkoopste vliegtickets. Zij komen uit op 8 weken voor vertrek. Verder blijkt dat de prijzen van vliegtickets 22 dagen voor vertrek significant stijgt. Naar mate de het vliegtuig steeds voller begint te raken ontstaat er schaarste. Dit zorgt voor de prijsdruk in de laatste 3 weken voor de vertrekdatum.

Gemiddeld boekingsmoment

In een onderzoek van Corendon blijkt alle boekingen gemiddeld 23.6 dagen voor vertrek wordt geboekt. Het maakt natuurlijk wel uit in welke maand de reis geboekt wordt. In januari en februari wordt er meer maanden van te voren een reis geboekt. Naar mate je dichter bij de zomermaanden aankomt, is deze termijn uiteraard korter. In het hoogseizoen 2017 wordt 7 dagen van de voren de reis geboekt en ligt in lijn met voorgaande jaren (2016: acht dagen/2015: zes dagen),

In hetzelfde onderzoek komt naar voren dat vrouwen langer van tevoren een reis boeken dan mannen. Zo boeken mannen gemiddeld 22,6 dagen voor vertrek en dat ligt bij vrouwen opvallend hoger: gemiddeld 25,5 dagen. Leeftijd spelt ook een rol voor het boeken van een reis. Hoe ouder je bent, hoe langer je van te voren een reis boekt. In de categorie 16-35 jaar is het gemiddelde aantal dagen voor een boeking rond de 22 dagen. Reizigers die ouder zijn dan 65 jaar boeken gemiddeld 28 dagen van te voren de reis.  De mensen uit Noord Holland houden het meest van last minutes: 22.2 dagen voor vertrek. Degene die in Drenthe wonen boeken gemiddeld 4.1 dagen eerder. De oorzaak komt wellicht doordat inwoners uit Noord Holland dichter bij de luchthaven wonen en daarrdoor later durven te boeken.

Conclusie

Schiphol Airport torenDe indrukken die we uit verschillende onderzoeken krijgen is dat het verschil in prijs van een gemiddelde last-minute-aanbieding en een reis met vroegboekkorting niet fors verschillen. Vaak is het een sympathieke manier van adverteren en willen de touroperators je het gevoel te geven dat je goedkoper uit bent. De ‘echte’ last minute reizen, kunnen zeker goedkoper dan de reizen met vroegboekkorting. Maar het is niet voor iedereen geschikt. Je zal flexibel moeten opstellen als het gaat om de keuze van de vakantiebestemming en de vakantieperiode. Dit zie je ook terug in de uitkomsten van het onderzoek van Corendon. Jongeren zijn over het algemeen wat flexibeler en boeken later zijn of haar ‘echte’ last-minute. Gemiddeld zo’n 7 dagen voor vertrek!