Autovakantie: ongekend populair onder de Nederlanders

autovakantieVolgens het compendium voor de leefomgeving, een website met feiten van het CBS, Planbureau voor leefomgeving, Ministerie van VWS en Universiteit van Wageningen gaan tachtig procent van de Nederlanders op vakantie. De 12.7 miljoen ‘reizigers’ maken 35.1 miljoen vakanties waarvan 50 procent in eigen land blijft. Bij een vakantie in Nederland kiest 90% van alle vakantiegangers de auto als vervoersmiddel. De autovakantie wint het  van de vliegvakantie (40 procent) en van de treinvakantie (5 procent).

Buitenlandse autovakantie

Voor buitenlandse vakanties is de auto veruit het populairst: bijna 9.5 miljoen keer wordt de auto gebruikt om op het vakantieadres te bereiken. De favoriete vakantielanden zijn Frankrijk gevolgd door Duitsland, Spanje en Italië. Naast de auto is het vliegtuig een gewild vervoersmiddel. De bijna 7 miljoen vliegvakanties groeit ieder jaar geleidelijk. Was het aandeel vliegvakanties in 1990 nog 1.8 procent, dat is tegenwoordig gestegen naar 7.0 procent.

De groei van het aantal vakanties in de zomerperiode van mei tot en met september groeit. Sinds 2009 zijn de wintersportvakanties licht gedaald, als gevolg van het uitbreken van de economische crisis. De aantal vakanties in de zomer blijft gestaag stijgen; vooral naar het buitenland. De traditionele piek is in de maanden juli en augustus.

Binnenlandse autovakantie

Voor twee derde van alle dag uitjes vinden plaats in Zuid-Holland, Noord-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. Hierbij moet je denken aan sportieve recreatie zoals wandelen, fietsen en hardlopen (28%). Daarnaast is uitgaan een favoriete reden (24 %) om naar deze provincies te trekken. Voor 58 procent van de dagtochten is de auto gebruikt.

Het aantal overnachtingen in Nederland overstijgt de 131 miljoen. Het merendeel van de overnachtingen komen voor rekening vande Nederlanders, zo’n 91.8 miljoen in 2017, en de rest door buitenlandse toeristen. Ook hier is Noord Holland de trekpleister van de verblijfrecreanten (20.4%) gevolgd door Gelderland (12.4%) en Limburg (10.6%) De auto is de veruit de favoriete vervoersmiddel voor de Nederlanders: ongeveer 90 % gebruikt de auto als vervoersmiddel om op de bestemming te komen.

Drukte op de weg en in de lucht

schiphol op de weg en de airportIn het hoogseizoen reizen 10 miljoen Nederlands van en naar hun vakantiebestemming. Op het hoogtepunt van de vakantiespreiding, het moment dat alle drie de regio’s vrij zijn, zijn 3.7 miljoen Nederlanders onderweg.

Tijdens de piekmomenten in de vakantie ontstaan er verschillende knelpunten. Op de weg maar ook bij de verschillende luchthavens. Ieder jaar ontstaan er een paar zwarte zaterdagen waarbij 1 zaterdag extreem druk is op de Europese wegen. Op dé zwarte zaterdag gaan zowel aankomede vakantiegangers als vertrekkende vakantiegangers de weg op. Vooral Frankrijk, Duitsland en Italië slippen de wegen dicht.

Ook de luchtvaart kent haar piekmomenten in juli en augustus. De luchthaven Schiphol gaat de komende jaren daarnaast op de ‘schop’ waarbij er een nieuwe terminal wordt bijgebouwd. Dit kan voor lange rijen bij voornamelijk in de incheckbalies en bij de security opleveren.

Auto vakantie boeken

reiskaartenVeruit de meeste Nederlanders boeken de zomervakantie zelf en ruim van te voren. Nog geen 10 procent kiest er voor om op de bonnefooi te gaan reizen. Bijna 84 % boekt vooraf de accommodatie en/of het vervoer naar het vakantieadres. De omvang van de uitgaven aan de vakanties stijgt ieder jaar en ook dit jaar zal er voor 15.0 miljard aan vakantie worden uitgegeven. Een deel wordt dat in Nederland uitgeven: 2.6 miljard. De rest wordt in het buitenland gespendeerd.

Geraadpleegde bronnen: CLO en CBS

 

Lees meer: De 10 tips voor een goede voorbereiding van de autovakantie

Lees meer: Wat te doen bij pech? Alarmcentrale

Lees meer: Zwarte zaterdagen op Europese wegen

Lees meer: Zwarte zaterdagen op Schiphol