Norwegian Schiphol-New York lijnvluchten

Schiphol Airport Norwagian AIr New York recensieDankzij de Europese commissie vliegt Norwegian Air sinds twee jaar (2018) 4 keer per week van Schiphol naar New York. De EU heeft de KLM gedwongen om een deel van de start- en landingsrechten af te staan volgens een onderzoek van het Algemeen Dagblad. Tot voor kort had KLM in combinatie met partner Delta een monopoliepositie op de trans-Atlantische route Amsterdam-New York. Daar heeft de EU een stokje voor gestoten. Een aantal ‘slots’ is afgestaan aan Noorse prijsvechter Norwegian Air. Norwegian New York Schiphol tickets kosten nog net geen 200 euro voor een enkeltje. De tickets bij KLM en Delta kosten rond de 500 euro. De vraag is of je deze tickets met elkaar kan vergelijken. We hebben het uitgezocht.

Norwegian New York Schiphol: dat gaat pijn doen bij KLM-Delta

De gedwongen afgifte van een aantal slots gaat pijn doen bij de KLM-Delta alliantie en wel op 2 punten. Door minder slots kan er minder gevlogen worden waardoor er minder omzet gedraaid kan worden. Daarnaast zullen de winstmarges op de winstgevende lijn AMS NYC onder druk komen te staan door de Noorse concurrent. De komende jaren kan Schiphol niet verder kan uitbreiden waardoor het aantal slots gelijk zal blijven. Alternatief om op korte termijn verder te groeien op Lelystad is beperkt omdat dat de uitbreidingsplannen voor Lelystad vertraagd zijn. Norwegian New York Schiphol lijn zal ten koste gaan van een aantal vliegbewegingen van  de KLM

Recensie: toch Addertje onder het gras?

Het is natuurlijk altijd ff oppassen als je een ticket vindt die fors goedkoper is dan de reguliere tickets. Meestal vliegen de prijsvechters naar verder afgelegen Airports. De nieuwe vluchten vanaf Schiphol gaan naar de bekende en grote luchthaven John F. Kennedy bij New York. Met de Airtrain van de JFK Airport naar het centrum  duurt ongeveer 90-120 minuten. Het is mogelijk om met de bus te reizen. NYC Airporter-service rijdt naar Penn Station, Port Authority en Gran Central . Deze buslijndiesten rijden van 05.00 tot 23.30 (locale tijd).

Volgens Noorwegen Air worden de tickets scherp aangeboden en kan je voor 199 euro naar New York vliegen. Dit zijn wel de allergoedkoopste tickets en is afhankelijk van de beschikbaarheid op die vlucht. Wil je 20 kg ruimbagage meenemen, stoelreservering en een maaltijd tijdens de vlucht, dan is er een toeslag van 70 euro (voor een enkeltje).  Dit heet lowfare+. Hiermee komt de ticketprijs op 270 euro (incl toeslagen) voor een enkeltje en ligt onder het prijsniveau KLM/Delta. In het hoogseizoen lopen de tarieven op tot 500 euro voor een enkele reis en ligt daarmee op het reguliere prijsniveau van KLM/Delta, De goedkopere tickets van de KLM ligt rond 450 euro voor een enkele reis/

De handbagage die je mag meenemen in de cabine mag de 10 kg overstijgen met een ticket Lowfare, LowFare+ en Premium (55cm x 40cm x 23cm). Boek je de duurdere ticket Flex of PremiumFlex, dan mag je maximaal 15kg handbagage meenemen (55cm x 40cm x 23cm). Daarnaast is het toegestaan om een kleine handtas of laptop tas mee te nemen. Voor zowel de lowfare als de lowfare+ krijg je een stoel met een beenruimte van 78 cm.

Lees ook het artikel: vergelijken van gratis handbagage  en vooruit versturen van bagage naar je vakatiebestemming

New York City

Premium stoelen zijn net zo duur

De premium stoelen met snellere boarding, meer ruimere beenruimte (109-117 cm) en mét een 3 gangen diner aan boord zijn aanmerkelijk duurder met start tarieven van 539 euro. In dit tarief zit dan wel 2 x 20 kg ruimbagage, het eten aan boord en toegang tot de lounche bij in gegrepen.  Vlucht duurt ongeveer 8 uur op de heenreis. Terugreis is doorgaan sneller ivm hogere luchtstromingen.  Op één vlucht kunnen 344 passagiers mee waarbij 35 passagiers gebruik kunnen maken van premium stoelen. De Boeing 787 Dreamliner vliegt op maandag, dinsdag donderdag en zaterdag vanaf Schiphol.

Wachtlijst Slots

Volgens de slot coördinator van Schiphol zijn er al 45.000 vliegbewegingen op een wachtlijst. Het plafond is bereikt met 500.000 vliegtuigbewegingen. De gedwongen teruggave van het aantal slots door de KLM hoeft geen effect te hebben het aantal vluchten op de lijn Amsterdam New York. De slots zijn niet gekoppeld aan specifieke bestemmingen. Het is aan de KLM om een keuze te maken om andere vluchten te schrappen.

Norwegian New York Schiphol = non stop

norwegian new york schiphol recensieHet is niet de eerste non-stop trans-Atlantische budgetvluchten van Noorwegen Air. Ze vliegen vanuit 14 landen naar een Amerikaanse bestemming zoals Londen, Madrid, Milaan, Oslo en Parijs. De Noorse luchtvaartmaatschappij heeft ook lijnvluchten van Schiphol naar Oslo, Helsinki, Kopenhagen en Stockholm. De belangrijkste Scandinavische ‘home- base’ zijn Oslo-Gardermoen, Kopenhagen en Stockholm-Arlanda.

Snelle groei aantal passagiers

In 2017 had de prijsvechter Norwegian al een passagiersrecord te pakken met zo 30 miljoen passagiers, een groei van 3.6 miljoen passagiers. Ter vergelijking de KLM vervoerde 32,7 miljoen passagiers in 2017 met een groei van 7.5%. Het Noorse bedrijf groeide voornamelijk door de groei van het aanbod nieuwe lijndiensten. Het vlucht aanbod zal voor de komende jaren worden uitgebreid met meer lijnverbindingen tussen de Britse eilanden en de USA. Ook zullen nieuwe bestemmingen opgenomen worden.

Andere prijsvechters als RyanAir zien hier kansen om naar de verenigde staten te vliegen. De CEO van de Ierse vliegtuigmaatschappij Michael O’Leary , onderzoekt de mogelijkheden naar de VS.

Lees meer over de wachttijden per dag op Schiphol
Wat te doen bij pech?  Bel de Alarmcentrale