Tips om in de winter te besparen op de energierekening

winter-openhaardIn de winter gebruiken we meer energie dan in de zomer. Dat is natuurlijk logisch, want dan is het een stuk kouder buiten. Uiteraard, je kunt ook in de winter op je energieverbruik letten. Bijna de helft van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Op dit vlak valt dus veel winst te behalen. Met deze tips houd jij je energierekening zo laag mogelijk in de herfst- en winterperiode.

Ga slim op met de verwarming

De kerstvakantie staat weer bijna voor de deur. Veel mensen gaan dan op vakantie of ze trekken er een dagje op uit. Zet de thermostaat op 15 graden als je weggaat. Op deze manier wordt het huis niet onnodig verwarmd. En als je terugkomt, is de woning relatief snel weer op temperatuur te brengen. Wel zo fijn als het buiten koud is. Ook als je thuis blijft, kun je op de verwarming besparen. Zet de verwarming een graadje lager dan normaal en trek een lekkere warme trui aan. Hiermee bespaar je wel €80,- per jaar. Sluit daarnaast alle deuren in de woning en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent.

Investeren in warmtebesparende maatregelen

Het is erg verleidelijk om tijdens de winter de verwarming nog een graadje hoger te zetten. Maar het is eigenlijk veel beter om te investeren in warmtebesparende maatregelen. Denk hierbij aan het toepassen van isolatie, zoals dakisolatie, vloerisolatie en dubbelglas. Heb je op dit moment geen spaargeld achter de hand om het enkel glas in jouw woning te vervangen? Gebruik dan isolerende raamfolie. Zo houd je de warmte beter in huis en verbruik je aanzienlijk minder gas. Vergeet ook de waterbesparende douchekop niet. Deze duurzame douchekop zorgt niet alleen voor een lager energieverbruik: je bespaart ook honderden liters water per jaar.

Voorkom sluipverbruik

Wist jij dat apparaten alsnog energie verbruiken terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan? Dat zorgt weer voor een verhoging van de energierekening. Door sluipverbruik te voorkomen, kun je al snel zes tot acht procent besparen op de energierekening. Er zijn verschillende manieren waarmee je het sluipverbruik in huis kunt beperken. De eenvoudigste manier is om alle stekkers uit het stopcontact te halen. Ook de boiler en wifi kun je uitzetten. Is het lastig om een apparaat uit te schakelen? Dan kun je ook overwegen om bespaarstekker aan te schaffen. Wil jij weten welke apparaten in de woning voor sluipverbruik zorgen? Neem dan een slimme meter. Een slimme meter biedt namelijk inzicht in het energieverbruik van apparaten in huis. Wasmachines en wasdrogers zijn de afgelopen jaren veel zuiniger geworden. Gaat jouw wasmachine stuk? Dan is het beter om een nieuw exemplaar te kopen in plaats van een reparatie uit te voeren.

Energie vergelijken

Wist je dat je wel honderden euro’s per jaar kunt besparen door regelmatig over te stappen naar een andere energieleverancier? Online kun je makkelijk energie vergelijken op basis van duurzaamheid, prijs en voorwaarden. Binnen enkele minuten ben je overgestapt.