Duurzaam op vakantie: hoe doe je dat?

duurzaam-op-vakantie

Reizen voor veel mensen één van de mooiste dingen die er is. Toch beseffen steeds meer mensen dat we door middel van reizen veel schade aanrichten aan de planeet. Gelukkig kun jij ook een steentje bijdragen aan een beter milieu. Met deze tips kun jij jouw vakantie flink verduurzamen.

Kies het juiste vervoersmiddel

Vliegtuigen stoten behoorlijk wat CO2 uit. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Als de mogelijkheid er is, is het dus beter om met de bus of met de trein te gaan. Kies je toch voor het vliegtuig? Kies dan zo veel mogelijk voor directe vluchten zonder tussenlandingen. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je de CO2 die je veroorzaakt met je vlucht compenseren. KLM biedt deze mogelijkheid. Als je tijdens het boeken bij KLM aangeeft dat je de desbetreffende vlucht wilt compenseren, dan investeert KLM vervolgens in CO2-projecten van het Wereld Natuur Fonds.

Duurzame reisorganisatie en excursies

Er zijn in Nederland verschillende reisorganisaties met het fairtradekeurmerk. Om dit keurmerk te krijgen, moet de organisatie aan zo’n 200 strikte eisen voldoen. Deze eisen hebben te maken met eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden, eerlijke inkoop en respect voor mensenrechten, cultuur en natuur. Voorbeelden van organisaties met dit keurmerk zijn Footprint Travel (reizen naar Afrika) en Fairtradevel4u (Zuid-Amerika). Besef je ook dat een all-inclusivevakantie niet goed is voor het milieu. All-inclusiveresorts verspillen namelijk veel voedsel omdat ze vaak veel eten moeten weggooien. Vermijd ook dieronvriendelijke excursies.

Kies lokale producten en/of eet vegetarisch

Het is raadzaam om vooral lokale producten te eten. Producten die ergens anders vandaan komen, moeten geïmporteerd worden uit andere landen en streken. Dit is ontzettend belastend voor het milieu. Daarnaast gaat er op deze manier ook minder geld naar de lokale bevolking. Daarnaast doe je met minder vlees eten het klimaat ook een groot plezier. Wist jij dat een kilo rundvlees gelijk staat aan de broeikasgasuitstoot van 180 kilometer autorijden? Ook met een of twee dagen geen vlees eten, draag jij al een steentje bij aan een beter klimaat. Op de website Happycow.com kun je uitzoeken waar de beste vegetarische over de hele wereld zitten.

Thuis energie besparen terwijl je op vakantie bent

Je kunt voordat je op vakantie gaat al rekening houden met het klimaat. Zeker als je een aantal weken op vakantie bent, dan wordt er vaak thuis onnodig energie verbruikt. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen waardoor je flink wat energie bespaart. Haal ten eerste alle stekkers uit de stopcontacten om sluipverbruik te voorkomen. Maak ook de koelkast en vriezer leeg en zet deze volledig uit. Ook de verwarmingsinstallatie kun je het beste helemaal uitschakelen. Nu je toch bezig bent, kun je ook eens jouw energiecontract onder de loep nemen. Zit jij nog niet bij een groene energieleverancier? Dan is het raadzaam om gelijk over te stappen naar een leverancier van groene energie. Duurzame en groene energie is namelijk zeer belangrijk voor het behoud van onze aarde