Bagage versturen & vergelijken

bagage versturen vergelijkenDoor de komst van low cost vliegtuigmaatschappijen zijn de prijzen van vliegtickets permanent gedaald. Om de tickets zo goedkoop mogelijk aan te aanbieden is de dienstverlening verschraalt. Tot voor kort zat de bagage tot 20 kg standaard bij het vliegticket. Bij de meeste Airlines wordt nu voor de bagage apart betaald en deze kunnen fors oplopen. Reizigers proppen de handbagage vol mogelijk om geen ruimbagage mee te nemen. Daarnaast zie je een nieuwe ontwikkeling: zelf bagage versturen!

Eerste reactie op de bagage toeslag

De introductie van de ‘kale’ vliegticket, een ticket zonder bagage, heeft er toe geleid dat reizigers massaal overgestapt zijn naar handbagage.  De trolley met de maximale afmetingen van 55 cm x 35 cm x 25 cm (Hoogte x Breedte x Diepte) werd in een korte tijd erg populair.  De trolley kan als handbagage gratis meegenomen worden in het vliegtuig. Hierdoor verzorgt de reiziger zelf de ‘bagage afhandeling’. De airline heeft minder afhandelingskosten en kan de zogenaamde ‘draaitijden’ (de tijd tussen het landen en vertrekken van het vliegtuig) versnellen.

klm inchecken schipholDe internationale branchevereniging in de luchtvaart IATA heeft richtlijnen hiervoor op gesteld. Wanneer je de hoogte + breedte + diepte optelt is de het maximum 115 cm. De richtlijn wordt door de verschillende vliegtuigmaatschappijen verschillend geïnterpreteerd. Niet alle maatschappijen als RyanAir, Arkefly en EasyJet zijn lid van de IATA. Zij kunnen dus ook hun eigen maxima bepalen.

Handbagage

Het maximale gewicht van de handbagage verschilt ook per luchtvaartmaatschappij en per ticket (economy- of businessticket). Het maximale aantal kg kan variëren van 5 kg tot 18 kg. In de praktijk wordt wel de maximale omvang van de koffer gecontroleerd bij het inchecken en/of bij de gate. De gewicht wordt in de praktijk minder snel gecontroleerd. Regelmatig gaat de grotere handbagage (55x35x25) bij het boarden naar het vrachtruim verplaatst. Hiervoor hoef je niet te betalen, maar je handbagage heb je dan niet in de cabine. Tegenwoordig  wordt je bagage zonder uitzondering én tegen betaling in het ruim vervoerd als  je handbagage groter  is dan de toegestane afmetingen. Bij een aantal airlines zoals bij Transavia en Tui, worden kleine tassen en koffers wel gegarandeerd meegenomen in de cabine. De afmeting mag dan maximaal 45 x 40 x 25 cm zijn.

Maximale omvang per maatschappij

Hieronder vind je een tabel van de afmeting handbagage per maatschappij. Let op de afmetingen geldt voor de gehele koffer en dat is inclusief hangels, zijzakken en de wieltjes.

Maatschappij klasse Hoogte Breedte Diepte Gewicht extra
Air France Economy class 55cm 35cm 25cm 12kg nee
Air France Business class 55cm 35cm 25cm 18kg nee
Alitalia Alle klasse 55cm 35cm 25cm 8kg nee
Brussels Airlines Alle klasse 55cm 40cm 23cm 12kg 1 item laptoptas
Cityjet / VLM Alle klasse 55cm 35cm 25cm 12kg nee
Corendon Alle klasse 55cm 35cm 25cm 7kg nee
EasyJet EasyJet 56cm 45cm 25cm Geen max nee
Flybe Alle klasse 55cm 35cm 20cm 10kg 1 item laptoptas
Iberia Tourist/business club 56cm 45cm 25cm Geen max 1 item laptoptas
Iberia Business class 56cm 45cm 25cm Geen max 2 cabine koffers
KLM Economy class 55cm 35cm 25cm 12kg 1 item laptoptas
KLM Business class 55cm 25cm 35cm 18kg 2 item laptoptas
Ryanair Alle klasse 55cm 40cm 20cm 10kg kleine tas
Norwegian Air Low faire/+ 55cm 40cm 23cm 10kg 1 item laptoptas
Norwegian Air Premiumflex 55cm 40cm 23cm 15kg 1 item laptoptas
Surinam Airways Alle klasse 55cm 35cm 25cm 10kg nee
Transavia Alle klasse 55cm 40cm 25cm 10kg nee
Tui Alle klasse 55cm 40cm 25cm 10kg 1 item laptoptas

Self-loading cargo

Het concept van je ‘eigen koffer’ meenemen is niet uniek. Het was Southwest Airlines die in de jaren ‘90 als eerste budgetmaatschappij om self-loading cargo door te voeren. In Europa waren Ryan Air en Easyjet die het voorbeeld volgde. De trend heeft zich in een rap doorgezet bij niet-prijsvechters.

De druk kwam te liggen bij de luchthavens. De handbagage gaat door het zelfde netwerk heen als de passagiers. Door de stijging van de omvang van de handbagage is de drukte fors toegenomen bij de security lines. De controle op handbagage neemt meer tijd in beslag dan de geautomatiseerde bagage-afhandeling. In eerste instantie heeft het ‘probleem’ van de trolley zich verplaatst van de airline naar de luchthaven. Met langere wachtrijen bij de security op de luchthaven als gevolg.

Aanpassen aan de nieuwe ontwikkeling

Schiphol airport travel light bagage veruitsturenDe vliegtuigen zijn nog niet op deze overstap voorbereid. De handbagage capaciteit was onvoldoende waardoor een deel van de handbagage toch het ruim in moet. Daarnaast ontstond er vertraging bij het boarden waarbij de passagiers te lang in het gangpad blijven staan.

Naast meer bagageruimte in het vliegtuig zal het in- en uitstappen in het vliegtuig efficiënter moeten. De TU Delft doet hier onderzoek naar door het creëren van ‘eigen opbergruimte’. Vooraf wordt je handbagageplek toebedeeld in het vliegtuig (o.b.v. de maatvoering die je bij het boeken van je vlucht hebt aangegeven). Bij het boarden wordt de stoel en de bagageplek aangegeven met groene verlichting. De reiziger kan zo sneller zijn stoel en zijn bagagebak vinden.

Ook kan het gangpad tijdelijk verbreed worden om de doorstroom van passagiers te versnellen. Het oponthoud ontstaat vooral omdat iedere passagier zijn handbagage opbergt. Er zijn experimenten waarbij het gangpad tijdelijk verbreed wordt door de stoelen in elkaar te schuiven tijdens het boarden. Hier wordt gebruik gemaakt van de ruimte tussen de stoelen (door de stoelen tegen elkaar aan te klappen). Hierdoor kan het gangpad tijdelijk verdubbeld worden.

Bagage versturen vergelijken

Voor langere vakanties is een trolley niet voldoende en biedt de grote koffer de oplossing. Het meenemen van een koffer zal wel een toeslag op je ticket worden berekend. Afhankelijk van de hoeveelheid kilogrammen, bestemming en airline wordt de toeslag berekend worden. En deze kunnen aardig oplopen.

Tegenwoordig wordt een goed alternatief geboden: de bagage zelf versturen. De traditionele partijen die deze dienst wereldwijd kunnen zijn TNT, DHL, USP en Fedex. Het concept van de bagage versturen is maatwerk en wordt in Nederland door slechts twee pakketdiensten aangeboden: PostNL en Travel Light. Travel Light maakt gebruik van het netwerk van TNT.

Experiment PostNL

postnl check in bagage transaviaPostNL biedt een ‘kale’ variant aan van de bagageservice. Tot uiterlijk drie dagen voor vertrek kunnen vakantiegangers hun bagage aanmelden. Je kan dan aangeven wanneer de koffer opgehaald moet worden. Dit kan tot zelfs 1 dag voor vertrek. De koffer wordt dan afgeleverd op Schiphol. Eenmaal op Schiphol staat de koffer klaar bij Bagage Storage. Je zal zelf de koffer moeten inchecken. Inchecken van je koffer kan door PostNL verzorgd worden voor bestemmingen die uitgevoerd worden door Corendon (Schiphol/Eindhoven) en Transavia (Schiphol).

Bagage vooruit versturen  met Travel-Light

Een beter alternatief zijn de diensten van Travel-Light. Zij leveren de koffer af op het vakantieadres en brengt de koffer eventueel ook weer terug naar huis. Er zijn een groot aantal bestemmingen binnen Europa *) waar je je koffer kan versturen bij Travel Light. Buiten Europa worden geen bagageservices aangeboden. Bagage versturen is dé core business van deze organisatie die sinds 2017 actief is. Oorspronkelijk lag de focus op ‘odd size bagage’ zoals snowboards, fietsen, golftassen en kiteboard.

Hoe werkt het? Een week voor vertrek krijg je een welkom-pakket met daarin een informatiefolder en de vervoersdocumenten. In de folder wordt de uitleg gegeven over het labelen van je koffer. Nadat de koffer is opgehaald kan via Track & Trace de route gevolgd worden tot aan de bestemming. Is je koffer eenmaal aangekomen op het vakantieadres krijg je email bevestiging.

UPDATE 14 december 2018. Travel light recentie: Het lijkt erop dat de dienstverlening van Travel light gestopt is. Het is compleet onduidelijk of het tijdelijk is of dat er definitief gestopt is. Het is niet meer mogelijk om boekingen te doen via de site (die nog wel live staat). We hebben navraag gedaan maar sinds maandag wordt er niet meer gereageerd via de email. Ziet er niet best uit.,,,

Wat kost het?

bagage vooruit versturen Bagage versturen is niet goedkoop. De prijs bij Travel Light hangt samen met de bestemming en het aantal koffers die je wilt versturen. Een gemiddelde koffer naar en naar Spanje of Portugal kost bij Travel Light 89 euro (retourtje). Dit bedrag is inclusief een zogenaamde landentoeslag van 10 euro. Bij het boeken van meerdere koffers vervalt deze toeslag. Ga je zelf sjouwen met dezelfde koffer dan kost het 32 euro bij Transavia. Op de website van Travel Light kan je laten bereken wat de shipment kost.

Bij PostNL betaal je een vaste prijs en is afhankelijk van de plaats waar je woont, omvang van de koffer en het aantal koffers. Hoe verder je van Schiphol woont, hoe hogere het tarief. Als je in de Randstad woont betaal je 17.50 euro voor de eerste koffer en 10 euro voor ieder extra koffer. Buiten de Randstad is het tarief voor de eerste koffer 25 euro en de extra koffer 10 euro per koffer. Woon je in de nabijheid van Schiphol (zoals Amsterdam) dan betaal je het minst: respectievelijk 12.50 euro voor de eerste en 10 euro voor de tweede koffer. De koffer wordt dan opgehaald en afgeleverd op de Schiphol. Als je de koffer wilt laten inchecken dan kost het 20 euro voor de 1e koffer en 10 euro voor elke extra koffer. De hier boven genoemde tarieven is gebaseerd op een enkele reis.

Concurrentie

Tot op heden is Travel Light de enige complete Europese aanbieder van bagage versturen naar je vakantiebestemming. In de VS is meer concurrentie met ondernemingen als Dufl, Luggagefree, Luggageclub, Sendmybag of Luggageforward en Fedex. Het is de vraag of de traditionele Express spelers als DHL en USP op de Nederlandse bagage-markt gaan storten. Dit heeft te maken met de stevige tarieven die nu gerekend. Een ‘Next Day’ en ‘Time Definite Delivery’ van een koffer van 20 kg naar Spanje kost minimaal 650 euro voor een enkeltje (koffer van 100x80x30). Dat is 15x meer dan bij Travel-Light (note: netwerk van TNT)

De prijzen van bagage-service kunnen wel dalen bij toenemende concurrentie. Echter, zolang de koffers via vrachtvliegtuigen vervoerd gaan worden zal het kostbaar blijven. De belading van een vliegtuig is begrenst aan tonnages en minder aan volume. Zelfs op populaire bestemmingen met een goede beladingsgraad zijn de  een belangrijk component de kosten van kerosine. Wellicht door slim gebruik maken van het lege ruim van passagiersvliegtuigen kan een concurrentie voordeel gehaald worden.

Roundup zelf bagage versturen

Geen gestress meer bij de incheckbalie. Bagage versturen is ontzorgen. Nooit meer slepen met je koffer in de snikkende hitte van je vakantiebestemming! Het kan nog niet overal maar naar een groot aantal Europa bestemmingen is het sinds 2017 wél mogelijk in Nederland. Het is een nieuwe dienstverlening die de komende jaren een vlucht zal gaan nemen. Bij stevige concurrentie zoals in de VS, kunnen de tarieven naar populaire bestemmingen gaan dalen. Koffers versturen via vrachtvliegtuigen blijft ook in de toekomst kostbaar. Het is de vraag of mainstream de premie voor deze service wil gaan betalen. Wel is het een aanwinst voor de reiswereld!

Lees meer over de wachttijden per dag op Schiphol
Wat te doen bij Peck op vakantie:  de Alarmcentrale

*) Bestemmingen bagage versturen door Travel Light : België, Bulgarije, Corsica, Denemarken, Duitsland, Elba, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ibiza, Ierland, Italië (vasteland), Kroatië, Luxemburg, Mallorca, Menorca, Nederland, Noord-Ierland, Oostenrijk, Portugal, Sardinië, Schotland, Sicilië, Spanje, Tsjechië, Wales en Zweden