5 tips voor een geslaagde autovakantie

Het komende zomerseizoen zullen weer heel wat Nederlanders met de auto op vakantie gaan. Ongeveer de helft van de mensen die naar het buitenland gaan pakken de auto. Voor een binnenlandse vakantie is de auto met respectievelijk 90% favoriet. Hierdoor zal het op het hoogtepunt van het zomerseizoen zeer druk zijn op het nabije wegennet. Daarom is het handig om over een goede voorbereiding te beschikken.

De keuze om met de auto op vakantie te gaan wordt steeds vaker gemaakt. Men is flexibel om het reisplan zelf in te delen en beschikt over alle vrijheid om uitstapjes in de nabije omgeving te maken. Een onbezorgde autovakantie is essentieel voor een goede vakantie ervaring. Daarbij zijn er wel enkele zaken om rekening mee te houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de dekking van je autoverzekering in het buitenland? Hoe houd je de kinderen bezig op de achterbank? En hoe pak je alle spullen zorgvuldig in? In dit artikel vind je 5 tips voor een geslaagde autovakantie in binnen- en buitenland.

1.     De garage bezoeken

Pech onderweg valt helaas niet altijd te voorkomen. Toch is het risico wel te verkleinen door de auto in goede conditie te houden. Plan daarom altijd voorafgaand aan de autovakantie een garagebezoekje in. Let hierbij op de juiste bandenspanning, de werking van de remblokken, de olie, de airco en de koelvloeistof. De auto komt onder hoge druk te staan tijdens een lange autorit. Ook hoge temperaturen kunnen van invloed zijn op de conditie van de auto. Door deze vooraf te controleren voorkom je pech onderweg.

2.     De juiste autoverzekering

Het is handig om voor de autovakantie ook de autoverzekering te controleren. Wat staat er in de polisvoorwaarden over pech in het buitenland? In de meeste gevallen wordt schade in het buitenland vergoedt, maar dit is nog niet bij alle verzekeraars het geval. Het is verstandig om dit te controleren voordat je vertrekt, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. In sommige gevallen is het verstandig om een andere autoverzekering af te sluiten. Via een online vergelijkingssite zie je eenvoudig en snel welke verzekering voor jou het meest geschikt is.

3.     Houd rekening met topdrukte

In juli en augustus heerst er altijd topdrukte op de Nederlandse, Duitse en Franse snelwegen. Vooral in het weekend is de drukte bijna niet meer te overzien. Ieder jaar keert ook het fenomeen ‘Zwarte Zaterdag’ weer terug. Op deze dag is er sprake van absolute topdrukte. Automobilisten worden dan ook aangeraden om deze dag te vermijden of om al vroeg op pad te gaan. Anders kom je gegarandeerd in de file tijdens de lange autorit.

4.     Kofferbak indelen

Het grootste nadeel van een autovakantie is dat je ongemerkt veel te veel spullen meeneemt. In tegenstelling tot een vliegreis zijn er immers geen regels aan de hoeveelheid bagage verbonden. Hierdoor is men sneller geneigd om extra spullen mee te nemen. Bedenk wel dat overbagage voor een hoger benzineverbruik zorgt. Laat onnodige spullen daarom altijd thuis. Deel de kofferbak praktisch in, zodat je onderweg eventueel bij noodzakelijke spullen kan komen.

5.     Autovakantie met kinderen

Heel veel Nederlandse gezinnen vertrekken ieder jaar op autovakantie. Dit vraagt soms om wat extra hulpmiddelen om de reis te doorstaan. Schaf vooraf al wat leuke kleurboeken en autospelletjes aan, zodat ze zich goed kunnen vermaken op de achterbank. Ook een mini dvd-speler kan de uitkomst bieden. Pak daarnaast wat extra snacks en drinken in. Verwennen mag!