Vakantie landen zonder Corona

Het zal nog maanden duren voordat corona onder controle is, ook in de anders zo populaire vakantiebestemmingen. Of Italië, Spanje en andere bestemmingen deze zomer helemaal corona vrij zijn, is maar de vraag. Zolang er nog geen vaccin is voor het COVID-19 zal er altijd een kans zijn dat het de kop op steekt. Zo worden in China nog steeds mensen ziek maanden na de uitbraak van het corona virus en ondanks dat het onder controle is.

Welke landen zijn corona vrij?

Op dit moment zijn er 185 regio’s/landen van de wereld niet corona vrij. Er zijn wellicht nog wel landen te vinden waar officieel nog geen COVID-19 is geconstateerd maar wil nog niet zeggen dat het er niet is. Het kan te maken hebben met de beperkte middelen die zo’n land heeft en dat er niet of nauwelijks getest wordt

Op dit moment zijn de meeste landen op slot en niet vrij voor personenverkeer. Het Ministerie van buitenlandse zaken heeft geadviseerd: Reis alleen naar buitenland indien noodzakelijk. Landen zijn gesloten of zullen je bij aankomst verplichten om eerst in quarantaine te gaan van 14 dagen. Een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de overheid probeert gestrande Nederlandse reizigers, die voor de grote uitbraak van corona elders in de wereld vertoefden, te helpen en naar Nederland terug te halen. Reizigers die hiervoor in aanmerking willen komen kunnen contact opnemen via de website van het ministerie van buitenlandse zaken :  Bijzonderebijstandbuitenland.nl of bellen naar +31 247 247 247

Corona veilige landen en dan?

Er komt een moment dat landen het Corona virus beter onder controle krijgen. Dit kan nog wel maanden gaan duren. Landen zullen stapsgewijs de belangrijkste maatregelen gaan versoepelen en wellicht gaan de landen op een gegeven moment weer ‘open’ gaan voor toeristen. Dat wil nog niet zeggen dat deze landen veilig zijn en dat het corona virus kan vermijden. Het kan wel betekenen dat je kan reizen op beperkte schaal en daarbij de zwaarst getroffen landen of gebieden en massa bestemmingen (strand, pretparken) nog even vermijdt.

Als je van plan bent om op vakantie te gaan is het verstandig om hier goed over na te denken.

 • Heb je het corona virus al gehad waarbij de kans op besmetting nihil is of heb ik het gehad?
 • Val je in de categorie die een verhoogd risico hebben  op ernstige complicaties van een besmetting van het corona virus. Het RIVM en WHO hebben de volgende risicogroepen aangemerkt:
  • Ouderen
  • Mensen met hart- en vaatziekten
  • Mensen die medicijnen gebruiken waardoor hun immuunsysteem verzwakt is, zoals veel MS-patiënten
  • Diabetespatiënten
  • Mensen met een hoge bloeddruk
  • Mensen met overgewicht
  • Mensen met een verminderde immuunsysteem waarbij je kan denken aan kanker en mensen die chemotherapie volgen.
 • Mate van risico op besmetting in het vakantieland.
 • Kwaliteit van de gezondheidszorg in het vakantieland

Bekijk het reisadvies van de overheid nauwlettend in de gaten voordat je gaat boeken. Daarnaast kan jet het risico op besmetting minimaliseren door naar plekken te gaan waar het afgelegen is en waar weinig andere mensen zijn. Kamperen in de natuur of op mini campings, of bij de boer zijn ideale mogelijkheden om weg te zijn van huis en toch in een andere omgeving tot rust te komen. Vakantieparken met huisjes zijn ook ideaal, want daar kan je de afstand van 1,5 meter goed bewaren. Belangrijk is dat zwembaden en supermarkten etc niet bezocht worden. Hotels zijn ook mogelijk. Zolang mensen handen blijven wassen, afstand houden en zo min mogelijk contact hebben met elkaar.

De reis zal bij voorkeur met de auto moeten, omdat dat een veilig transportmiddel is waarbij je anderen niet kan besmetten en zij jou ook niet.

We zullen op deze site de coronavrije bestemmingen in de gaten houden.

Nederland Vakantieland?

We verwachten dat mensen door de onzekerheid en het afgenomen vertrouwen veelal dichtbij huis op vakantie gaan. Het is belangrijk om op tijd te boeken voor een vakantie in eigen land. Misschien is het verstandig om dit jaar een vakantie te plannen in Nederland.

Op dit moment wordt door sommige provincies ontraden om op vakantie te gaan. Zo gaf de provincie Zeeland aan dat toeristen voorlopig niet welkom zijn. De ziekenhuis capaciteit in deze provincie kan onder te grote druk komen te staan als vele toeristen ernstig ziek worden.

Camping

Onder strikte voorwaarden mogen campings en kampeerbedrijven in Nederland open blijven. De burgemeesters zijn bevoegd om een camping/kampeerbedrijf te sluiten als er onvoldoende maatregelen zijn genomen. Camping eigenaren nemen maatregelen die door officiële instanties zoals de veiligheidsregio zijn opgelegd. Zo zijn de restaurants, zwembaden en openbare sanitaire voorzieningen gesloten. Deze maatregel loopt tot en met 19 mei 2020.