Vier tips om aan voldoende geld voor een wereldreis te komen

Op wereldreis gaan is een droom voor velen. Helaas is sparen voor een wereldreis niet altijd even makkelijk, maar uiteraard wel heel belangrijk. Met deze vijf tips kom je in ieder geval een heel eind!

Spaar elke maand een vast bedrag

Sparen is een kwestie van financiële discipline. Allereerst is het raadzaam om uit te zoeken welk bedrag je bij elkaar moet sparen om op wereldreis te kunnen gaan. Vervolgens reken je uit hoeveel geld je per maand opzij wil zetten. De makkelijkste manier om geld opzij te zetten, is om een periodieke overboeking in te stellen. Daarmee boek je elke maand automatisch geld over van jouw bankrekening naar je spaarrekening, Meestal nemen mensen een spaar- en betaalrekening bij dezelfde bank, maar dat is niet altijd het voordeligst. Zoek dus uit of het misschien voordeliger is om je spaarrekening bij een andere bank te hebben. Heb je nog ergens een lening openstaan? Dan is het verstandig om met jouw spaargeld eerst de lening af te lossen. De rente die je betaalt over de lening is namelijk veel hoger dan de spaarrente die je ontvangt.

Besparen op de vaste lasten/kosten

Als je veel geld wilt sparen, dan kan dat alleen door de dagelijkse uitgaven eens kritisch onder de loep te nemen. De grootste slag kun je slaan door te besparen op de vaste lasten. Allereerst kun je wel honderden euro’s per jaar besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Vergeet ook niet om efficiënt om te gaan met energie, zodat de energiekosten lager worden. Ook op verzekeringen kun je flink wat geld besparen als je overstapt. Check meteen of je de verzekeringen wel nodig hebt, of dat je ze misschien beter op kunt zeggen. Drink wat vaker een borrel bij iemand thuis in plaats van in de kroeg. Zeg alle overbodige abonnementen en lidmaatschappen op.

Verhoog je inkomsten

Er zijn talloze flexibele manieren om geld bij te verdienen. Loop eens binnen bij een uitzendbureau of ga af en toe in het weekend op een festival werken. Heb je al een baan maar werk je nog niet fulltime? Vraag dan na of dit mogelijk is. Uiteraard kun je ook bij je werkgever om opslag vragen. Daarnaast kun je ook een extra zakcentje verdienen door spullen te verkopen waar je geen gebruik (meer) van maakt. Dit kan bijvoorbeeld via Marktplaats of een rommelmarkt bij jou in de buurt. Tot slot kun je ook overwegen om als freelancer aan de slag te gaan.

Geld lenen

Voor de mensen die het niet lukt om voldoende te sparen, kan lenen ook uitkomst bieden. Een voorbeeld van een geschikte lening is een persoonlijke lening. Je krijgt dan in een keer een bedrag uitgekeerd. Dit bedrag betaal je in maandelijkse termijnen terug, tegen een vast rentepercentage. Voor studenten zal dit geen optie zijn, omdat je vaak een stabiel inkomen moet hebben om in aanmerking te komen voor een lening. Er wordt ook gekeken naar je vaste lasten en eventuele andere schulden.