Vakantie, files en voorbereidingen voor een autovakantie

We hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad: file. Niets is zo irritant als stapvoets naar je eindbestemming te moeten rijden. Vooral als je onderweg naar je vakantiebestemming bent, wil je eigenlijk gewoon aan één stuk kunnen doorrijden. Hoe voorkom je dat je tijdens jouw reis in de verkeersdrukte belandt? En waar moet je nog meer rekening mee houden tijdens een autovakantie?

autovakantie

Waar staat in Europa de meeste file?

Als je naar dit lijstje kijkt van de steden met de meeste files, dan kom je er verbazingwekkend achter dat Nederland helemaal niet in de top 25 voorkomt. Er zijn een aantal steden in Europa die je beter kunt mijden. De meeste pech heb je in Moskou. Daar staat een automobilist gemiddeld 91 uur per jaar in de file. Ook in Londen en Parijs moet je rekening houden met veel fileleed. Met respectievelijk 73 en 65 uur volgen zij op plek 2 en 3.

Zwarte zaterdagen mijden

Over het algemeen kun je verwachten dat het in het hoogseizoen van donderdag tot en met zondag druk op de weg is. Behalve in Duitsland: daar zijn de donderdag en de zondag juist de beste dagen om op de weg op te gaan. Ook is het verstandig om niet tijdens de spits te gaan rijden. Dus ga bij voorkeur niet tussen 07:00 – 09:00 uur en 16:00 – 18:00 uur de weg op. Daarnaast kennen we natuurlijk ‘de zwarte zaterdag’. Dit is de term voor een aantal drukke zaterdagen tijdens de vakantieperiode in Europa. De data voor deze zaterdagen verschillen per land. Dat komt omdat er ook een aantal feestdagen in het buitenland zijn die ervoor kunnen zorgen dat je misschien in de file terecht komt.

Zo maak jij je auto vakantieklaar

Een goede voorbereiding is het halve werk. De kans op autopech wordt een stuk kleiner als je vooraf een aantal controles uitvoert. Bijvoorbeeld het controleren van de bandenspanning en de profieldiepte van de banden. En ook de vloeistoffen, zoals koel-, rem en ruitensproeiervloeistof. Je kunt de auto ook voor een paar tientjes laten controleren bij de garage. Daarnaast is het in een aantal landen verplicht om bepaalde veiligheidsaccessoires in de auto te hebben. Denk hierbij aan een gevarendriehoek, een EHBOdoos of een alcoholtest. Tot slot is het ook slim om een reservesleutel van de auto mee te nemen én genoeg contant geld om de tol te kunnen betalen.

Wat moet je nog meer regelen voor een autovakantie?

Goed, de auto is er helemaal klaar voor. Tijd om de laatste dingen af te handelen. Allereerst is het belangrijk om een goede autoverzekering te hebben. Of deze verzekering ook geldig is in het buitenland, staat op de groene kaart. Deze kaart tevens je bewijs dat je verzekerd bent, dus het is handig om deze kaart mee te nemen. Op deze kaart staan ook belangrijke telefoonnummers voor het geval er sprake is van een ongeluk of pech. Naast een autoverzekering, is het ook raadzaam om pechhulp als aanvullende dekking op de verzekering auto of reisverzekering af te sluiten.