Autovakantie voorbereiden: waar moet je rekening mee houden

Autovakantie voorbereiden: waar moet je rekening mee houdenIn het komende zomerseizoen zullen ongeveer 10 miljoen Nederlanders op vakantie gaan. Op het hoogtepunt van de zijn 3.7 miljoen Nederlanders onderweg. Van alle binnenlandse vakantiegangers pakt 90% de auto. Degene die naar het buitenland gaan neemt ongeveer de helft de auto. De periode waarop alle drie de regio’s vrij zijn zal het erg druk zijn op het wegennet.

De keuze om met de auto op vakantie te gaan heeft grote voordelen. Je bent flexibel en je hebt op de locatie alle vrijheid om bij je bestemming rond te rijden. Om onbezorgd op reis te gaan, zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe pak je de auto bijvoorbeeld het beste in? En hoe zit het met de dekking van de autoverzekering en pechhulp in het buitenland? We hebben 5 tips op een rij gezet

Check de auto voor vertrek

Auto onderhoud en pech op vakantieHet is verstandig om de auto even te (laten) controleren voor vertrek. Het is in ieder geval belangrijk om de koelvloeistof, de olie, de airco en de ruitenwissers na te zien. Daarnaast is het verstandig om de bandenspanning en de profieldiepte van de banden te controleren. Je vindt de juiste bandenspanning op een sticker in het portier of op de tankklep.

Indeling kofferbak

Hoe kun je de kofferbak zo praktisch mogelijk inpakken? Allereerst is het handig om eerst de zware koffers en tassen in te laden. Daarna kun je andere, losse spullen inladen. Zorg er wel voor dat alles goed vastzit, zodat bij onverwachts remmen er geen spullen door de auto vliegen. Overbagage zorgt voor een hoger benzineverbruik. Laat onnodige spullen dus thuis. In de meeste Europese landen moet je verplicht een aantal tools meenemen in de auto. Bijvoorbeeld een gevarendriehoek of een brandblusser. Controleer dus goed welke tools jij mee moet nemen.

Controleer jouw autoverzekering

Het is handig om van tevoren te weten welke schade jouw autoverzekering dekt in het buitenland. Houd er rekening mee dat niet alle schade wordt gedekt. Op de groene verzekeringskaart kun je terugvinden in welke landen jouw autoverzekering dekking geeft. Deze kaart is ook het bewijs dat jouw auto is verzekerd. Je kunt via een vergelijkingssite autoverzekeringen vergelijken zodat je eventueel een andere verzekering kunt afsluiten.  Daarnaast is het overwegen waard om lid te worden van de ANWB waarbij je bij pech of calamiteit een beroep kan doen op de ANWB alarmcentrale.

Pechhulp in het buitenland

Je kunt pechhulp in het buitenland aanvullend verzekeren bij je autoverzekering, maar je kunt hiervoor ook een reisverzekering afsluiten. De voorwaarden zijn per verzekeraar verschillend. Dit geldt vooral voor vervangend vervoer en de vergoeding voor een eventuele onverwachtse overnachting in een hotel. Wil je weten wat jouw ]verzekering dekt? Neem contact op met je verzekeraar​ om dit na te vragen.

Zwarte zaterdag

De term zwarte zaterdag wordt gebruikt om de drukte op de weg aan te duiden. Als er sprake is van absolute topdrukte, dan is dit de kleur zwart. Op veel vakantieadressen kun je alleen op zaterdag inchecken. Vandaar dat veel mensen op zaterdag richting hun vakantiebestemming vertrekken. Wil je toch op zwarte zaterdag vertrekken? Doe het dan liever later dan vroeg op de dag. Anders kom je gegarandeerd in de file in de doorreis- en vakantielanden als Frankrijk, Duitsland en Italie.