10 minder bekende bezienswaardigheden Amsterdam

amsterdam

Ruim 6,5 miljoen buitenlandse reizigers bezochten Amsterdam in 2019. Een duizelingwekkend hoog getal. Niet zo verrassend dus dat daar overlast mee gepaard gaat. Of het nu gaat om fuivende jongeren, grote groepen toeristen of de vele watertaxi’s om de Amsterdamse grachten. Amsterdam voelde voor sommigen soms meer een pretpark voor toeristen dan een hoofdstad voor de Nederlandse bevolking.

Bezienswaardigheden zoals het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum zullen altijd veel toeristen aantrekken. Maar wil jij tijdens bezoekje aan de hoofdstad de drukte nou juist een beetje ontwijken? Bekijk dan eens het onderstaande lijstje met onbekende plekjes en vooral niet toeristisch Amsterdamse tips

1.  Ons Lieve Heer op Solder

Als we het hebben over geheime bezienswaardigheden in Amsterdam, dan mogen we dit 17e-eeuwse huis niet vergeten. Deze heeft immers een kerk op zolder. Het gebouw zelf doet nu dienst als museum, om het hele pand dat dateert uit de Gouden Eeuw te beschermen. Voor een unieke ervaring kan je de eredienst op zondag bijwonen.

2. De Vondelbunker

amsterdam vondelparkTijdens WO II stond Nederland vol bunkers om zich te verzetten tegen de Duitsers. Hoewel de meeste de tand des tijds niet hebben doorstaan is er in het Vondelpark nog eentje terug te vinden die je kan bezichtigen. Deze is terug te vinden onder een brug en is vaak een plaats waar concerten, cinema avonden, tentoonstellingen en zelfs diners plaatsvinden. Je kan er zelfs het unieke Bunkerbier drinken.

3. This is Holland

Deze toeristische attractie behoort tot de duurste van Nederland en werd geopend in 2017 in Amsterdam-Noord. De attractie is onder het grote publiek nog niet zo bekend. Het gaat om een panorama-vliegsimulator, geïnspireerd op de attractie Soarin van Disneyland California. Bij This is Holland krijgt je er onder meer een on-ride foto waarop het lijkt alsof je vliegt om vervolgens een film te zien te krijgen van Nederland. De hoofdattractie echter vind plaats in een simulator waar je helikopterbeelden te zien krijgt van Nederland terwijl de gondel waarin je zit meebeweegt. De bijgevoegde wind-, geluid- en geureffecten doen het lijken alsof je echt vliegt.

Amsterdam gracht

4. Hotel De Windketel

Ook een hotelkamer kan een bezienswaardigheid zijn. Hotel de Windketel is immers een gebouw die je misschien wel eens bent gepasseerd zonder te weten dat je er ook kan slapen. Het gebouw dat dateert van 1897 is immers een kleine toren in een autovrij gebied in West-Amsterdam. Het oude watertorentje op het watertorenplein is op initiatief van buurtbewoners in ere hersteld en doet nu dienst als het kleinste hotel van de stad.

5. Kleine verborgen huisjes

Je kan niet binnen in deze kleine huisjes, maar toch zijn ze de moeite waard om te zoeken. Wil je dat we je vertellen waar ze gelegen zijn of zoek je ze liever zelf? Hint: ze liggen ergens nabij de Noordermarkt. Deze kleine huisjes liggen tussen de muren van twee panden en zijn het idee van een lokaal reclamebureau. Dit omdat de adressen van de gebouwen er naast springen van nummer 70 naar 54. Zo verwijzen de kleine huisjes naar de ontbrekende adressen.

6. Micropia

Amsterdam VOC schipMicropia is de enige zoo ter wereld die is gericht op micro-organismen. Deze kleine diertjes vind je terug op iedere centimeter van ons lichaam en helpen de wereld te behouden zoals we die kennen. De zoo doet dan ook zijn best om deze boodschap mee te geven aan zijn bezoekers. De wondere wereld van de microben kan je dan ook ontdekken aan de hand van verschillende interactieve activiteiten.

7. Museum Vrolik

Museum Vrolik doet in de eerste plaats misschien denken aan de term ‘vrolijk’, maar niets is minder waar. Dit museum bevat immers een erg lugubere collectie dat bestaat uit duizenden menselijke onderdelen. Deze anatomische specimens werden gedoneerd door medische professionals en dienden oorspronkelijk voor research. Hoe lang durf je deze verzameling aan ledematen, organen en skeletten bewonderen?

8. Cuypers bibliotheek

Deze bibliotheek bevindt zich in het Rijksmuseum en zou dus normaal niet zo geheim mogen zijn. Toch vinden de grote hordes aan toeristen die het Rijksmuseum bezoeken maar amper de weg naar deze verzameling boekenplanken waar duizenden boeken, manuscripten en verzamelwerken terug te vinden zijn. De 19e-eeuwse bibliotheek is de oudste en de grootste in Nederland en een werkelijk pareltje om te bezichtigen. Na de renovaties heeft het museum de bibliotheek opengesteld voor toeristen, studenten en kunsthistorici die zich graag verdiepen in de rijke collectie aan een van de tafels op het gelijkvloers.

9. Amsterdam Castle Muiderslot

Het Muiderslot vind je ondanks haar bijnaam ‘Amsterdam Castle’, niet in Mokum. Maar vanaf het Amstel Station ben je wel binnen 30 minuten in Muiden. Dat ritje wordt helemaal goed gemaakt, eenmaal aangekomen. In het vestingstadje lijkt de tijd soms even stil te hebben gestaan. In het hart van het dorp kan je op terras kijken hoe de bootjes door de sluis het IJsselmeer op gaan. Als kers op de taart, vind je het Muiderslot. Een prachtig kasteel, dat onderdeel is van een boeiend stukje Nederlandse geschiedenis.

10. Weesp

De gemeenteraad van Weesp heeft definitief gekozen; Weesp wordt onderdeel van Amsterdam. Het leuke stadje aan de vecht met de typerende bruggen voelt nu nog lekker dorps aan. Bezoek het gemeentemuseum met Weesper porselein, huur een bootje of maak een mooie wandeling!Ben je na lezen van dit artikel in de stemming geraakt om verder geïnspireerd te worden met de beste evenementen en festivals die Nederland biedt in 2019? Bekijk het meeste actuele overzicht hier.

Als je naar Amsterdam komt kan je naast de vele hotels ook kiezen om een Airbnb accommodatie te huren voor een paar dagen. Zo zijn er complete woningen beschikbaar om voor een paar dagen te huren. Je even thuis voelen in Amsterdam. Voor de eerste keer Airbnb?

Ontdek Amsterdam per fiets

Belangrijke evenementen Amsterdam 2020