Sinterklaas intocht 2018 : Zaanse Schans

sinterklaas intochtDe eerste zaterdag na Sint Maarten is de Sinterklaas intocht in Nederland en België. Ook dit jaar komt de Pakjesboot 12 aan en wel op zaterdag 17 november 2018 aan bij het dorp Zaandijk.  De burgemeester  van Zaandijk , Jan Hamming zal Sinterklaas verwelkomen. Na aankomst zal Sinterklaas verder te paard gaan naar de Zaanse Schans; een mooie rit van ongeveer 30 minuten langs de  wereldberoemde molens en de typische Zaanse houten huizen. Op de dag zelf en daags na de landelijke aankomst (op zondag) vindt de diverse lokale aankomst plaats. Hieronder vind je de verwachte aankomst in de grotere plaatsen van Nederland. Uiteraard kan dit in de loop van 2018 nog wijzigen. De meeste steden stellen de exacte datum en route in de loop van september/oktober vast.

Landelijke intocht 2018 : Zaanse Schans!

De berichtgeving door de NTR over de locatie van de landelijke aankomt vindt traditioneel plaats in mei. Dat lijkt vroeg in het jaar maar het is hard nodig voor een goede voorbereiding! Zodra sinterklaas en zijn gevolg vertrokken zijn wordt er aan de 380 Nederlandse gemeentes gevraagd of ze het volgende jaar de intocht willen organiseren. Eén van de belangrijke eisen voor de keuze voor de locatie van landelijke intocht is de aanwezigheid van een haven én een mooie looproute voor de sint. Daarmee is de keuze op Zaandijk een goede keuze; zowel een mooie haven als de aanwezigheid van een mooie looproute langs de molens en houtenhuizen. Het is gebruikelijk dat Sinterklaas een looproute door de stad of dorp kan maken met zijn paard van ongeveer 20 minuten. Voor 2018 waren een paar steden in de running : Akkrum, Breskens, Harderwijk, Hilversum, Hengelo, Den Bosch, Tilburg, Den Haag, Veghel, Sluis en Zaandijk. Vorig jaar (dec 2017) was de intocht van sinterklaas in de stad Dokkum.

De NTR zal ook dit jaar rechtstreeks verslag doen op NPO3 waarbij de intocht 2018 is live te volgen vanaf 12.00 uur tot ongeveer 13.30. Direct na de aankomst in Zaandijk en later op de dag in Zaanse Schans zal sinterklaas ook de rest van Nederland aan doen.

Ook dit jaar zal Dieuwertje Blok de presentatie op haar rekening nemen vanuit de studio in Hilversum en de laatste ontwikkelingen van de intocht van sinterklaas volgen.  Het zal traditioneel weer erg spannend worden: er gebeurt altijd wat voordat sint en de pieten aankomen in Nederland. Afgelopen jaren waren er problemen met het te lage water, dan was het grote sinterklaasboek zoek, sluizen die te klein zijn of de waren de pakjes over boort geslagen. Maar tot nu toe is het altijd weer goed gekomen en daar gaan we nu ook van uit!

Sinterklaasjournaal: 12 november om 18.00

De eerste sinterklaasjournaal-uitzendingen van de NTR start de maandag voorafgaand aan de aankomst en dat is op maandag 12 november om 18.00. Het sinterklaas programma duurt ongeveer 10 minuten. Naast Dieuwertje Blok zullen ook Dolores Leeuwin en Jeroen Kramer verslag doen van de laatste ontwikkelingen en achtergronden van de intocht en doen onderzoek vanuit verschillende plaatsen in Nederland. Ook op het internet kan je het belevenissen van sint en pieten volgen via kinderthema kanaal Zappelin en in het sinterklaasjournaal van de NTR. Op deze laatste site kun je ook sinterklaas spelletjes spelen, lezen en zingen!

Na de landelijke aankomst vindt op dezelfde dag en de dag er na (zondag) de meeste intochten plaats. In een enkele gemeente vindt de intocht een weekend later plaats. In Belgie komt sinterklaas op dezelfde dag aan als in Nederland maar dan in de havenstad Antwerpen. Op de Vlaamse TV wordt dit rechtstreeks uitgezonden op TV Eén of Ketnet

Intocht Sinterklaas in de provincie

Sint zit niet stil en pakt dezelfde dag en de dagen erna direct door. Hij zal in alle steden, plaatsen en gehuchten in Nederland  bezoeken. Hieronder vind je de aankomst van sinterklaas in de grote steden van Nederland

Naast de landelijke intocht zal sinterklaas ook Amsterdam bezoeken op zondag 18 november 2018. Er zal een intocht zijn in de stad tussen 10.00 en 15.30 die eindigt op het Leidseplein. Voor regio Den Haag en Scheveningen zal sinterklaas aankomen op zaterdag 17 november 2018.

In Utrecht zal de sint aankomen op zondag 18 november 2018 en intocht bestaat uit paar onderdelen:  de start is om 11.30 bij ledig Erf, daarna vaartocht door de Oude Gracht met de de aankomst op de Weerdsluis, Daarna is er een optocht door de stad en er zal een kinderevenement plaatsvinden op het Domplein. Sint en de pieten komen aan om 14.45 op het Domplein en om 15.30 is de sinterklaas intocht in Utrecht afgelopen.

Sinterklaas intocht 2018 per stad

Hieronder vind je de intocht Sinterklaas in de grotere steden van Nederland. Inmiddels zijn de dagen definitief vast gesteld.

Plaats Vastgesteld Verwachting dag Intocht sinterklaas
Landelijk 17-nov-18 zaterdag sinterklaasjournaal.ntr.nl
Alkmaar  17-nov-18 zaterdag alkmaarprachtstad.nl
Almere 17-nov-18 zaterdag almere.nl/sinterklaas
Amersfoort 17-nov-18 zaterdag sinterklaasstad.nl
Amsterdam 18-nov-18 zondag sintinamsterdam.nl
Arnhem 17-nov-18 zaterdag sinterklaasarnhem.nl
Assen 17-nov-18 zaterdag sinterklaasintochtassen.nl
Breda 17-nov-18 zaterdag sinterklaascomitebreda.nl
Delft 24-nov-18 zaterdag sinterklaasdelft.nl
Den Bosch 18-nov-18 zondag sinterklaasintochtdenbosch.nl
Den Haag  17-nov-18 zaterdag sinterklaasindenhaag.nl
Den Helder 17-nov-18 zaterdag hobdenhelder.nl
Dordrecht 17-nov-18 zaterdag intochtdordrecht.nl
Eindhoven 17-nov-18 zaterdag sinterklaasineindhoven.nl
Enschede 17-nov-18 zaterdag sintkleurtdestad.nl
Groningen  17-nov-18 zaterdag volksvermakengroningen.nl
Haarlem 18-nov-18 zondag sintintochthaarlem.nl
Leeuwarden 17-nov-18 zaterdag sinterklaasleeuwarden.nl
Maastricht 17-nov-18 zaterdag sinterklaasinmaastricht.nl
Roermond 18-nov-18 zondag sinterklaasnaarroermond.nl
Rotterdam 17-nov-18 zaterdag sinterklaasintocht.nl
Scheveningen 17-nov-18 zaterdag sinterklaasindenhaag.nl
Tilburg 18-nov-18 zondag sintintilburg.nl
Utrecht 18-nov-18 zondag intochtutrecht.nl
Vlissingen 24-nov-18 zaterdag vlissingen.com
Zaanstad 17-nov-18 zaterdag sintinzaanstad.nl
Zierikzee 17-nov-18 zaterdag sinterklaaszierikzee.nl

De landelijke intocht van sinterklaas in 2019 is op zaterdag 16 november 2019!

Alle grote evenementen van 2018