Vakantiegeld 2018

vakantiegeldAls je in loondienst bent en je krijgt salaris hiervoor dan heb je recht op 8% vakantiegeld. De grondslag die hier voor gebruikt wordt is het bruto salaris. Mocht je een meer uren gewerkt hebben dan je contract krijg hierover ook vakantiegeld uitgekeerd tot het punt is bereikt is van een full time baan. Medewerkers met een full time baan krijgen geen vakantietoeslag over het overwerk.

Sommige CAO’s wijken af van de minimale 8 procent vakantietoeslag en worden hogere percentages uitgekeerd. Zo kan de grondslag niet alleen het brutoloon zijn maar ook de eindejaarsuitkeringen en over overwerk.

Als er een zondagtoeslag is over een gekomen dan hoort dat ook als onderdeel van de grondslag waarover vakantietoeslag gerekend moet worden. Je kunt dit terug vinden de CAO waar het bedrijf onder valt. Staat de zondagtoeslag niet in de CAO dan is de kans groot dat je ook geen je vakantietoeslag krijgt. Zondagtoeslag is niet wettelijk bepaald.

Normaal gesproken wordt het vakantiegeld een keer per jaar uitgekeerd. Meestal in de maand mei en je krijgt dan het opgebouwde vakantiegeld van de afgelopen periode uitgekeerd (van mei tot mei). Mocht in januari in loondienst bent gekomen krijg je alleen vanaf januari tot mei uitgekeerd. Bij al of niet gedwongen ontslag wordt het vakantiegeld en overgebleven vakantiedagen verrekend. Vakantiegeld kan niet vervallen, wel kan het verrekend worden met te veel opgenomen vakantiedagen.