Intocht Sinterklaas 2020

sinterklaas intocht

De landelijke intocht 2020 is nog niet officieel bekend gemaakt maar traditioneel komt de  Sinterklaas met de pieten zaterdag 14 november 2020 naar Nederland.  Zet de datum maar met pootlood in je agenda! Net zoals in 2019 zal de landelijke intocht de eerste zaterdag na het feest van sint maarten plaatsvinden. Op de dag zelf en de dagen erna zal sinterklaas het land in trekken. Hieronder vind je de verwachte aankomst in de grotere plaatsen van Nederland. Uiteraard kan dit in de loop van 2020 nog wijzigen. Meestal vindt de communicatie over de aankomt plaats in de maanden in september/oktober.

Landelijke aankomst Sinterklaas 2020 nog niet bekend

In 2019 was de landelijke intocht in Apeldoorn. Voor 2020 is de locatie nog niet bekend. Meestal dingen een vijftal steden mee om de landelijke intocht te mogen organiseren. In mei 2020 wordt doorgaans de landelijke intocht aangekondigd door de NTR. Helaas is (augustus 2020) door de corona nog niet bekend waar de Sint aan land komt. Er zijn een paar steden in onderhandeling, zo wordt de plaats Baarn genoemd. De woordvoerder van sinterklaas, René Takken, houdt zijn kaken dicht op elkaar….

Ruim een half jaar voor de intocht en dat is hard nodig voor goede voorbereiding! Direct nadat sinterklaas met zijn stoomboot is vertrokken komen de eerste aanvragen bij de NTR al binnen.

In 2019 was de landelijke intocht van sinterklaas met de trein in Apeldoorn Een jaar ervoor kwam Sinterklaas inclusief de vele pieten met pakjesboot 12 aan in Zaandijk. Daarna ging de  stoet met sint ter paard en alle pieten naar Zaanse Schans.

Sinterklaasjournaal

De NTR zal ook dit jaar rechtstreeks verslag doen op NPO3 waarbij de intocht 2020 is live te volgen vanaf 12.00 uur tot ongeveer 13.30. Na de landelijke aankomst zal sinterklaas ook de rest van Nederland aan doen.

Ook dit jaar zal Dieuwertje Blok de presentatie op haar rekening nemen vanuit de studio in Hilversum en de laatste ontwikkelingen van de intocht van sinterklaas volgen.  Het zal traditioneel weer erg spannend worden: er gebeurt altijd wat voordat sint en de pieten aankomen in Nederland. Afgelopen jaren waren er problemen met het te lage water, dan was het grote sinterklaasboek zoek, sluizen die te klein zijn of de waren de pakjes over boort geslagen. Maar tot nu toe is het altijd weer goed gekomen en daar gaan we nu ook van uit!

De eerste sinterklaasjournaal-uitzendingen van de NTR start de maandag voorafgaand aan de aankomst en dat is op maandag 9 november om 18.00. Het sinterklaas programma duurt ongeveer 10 minuten. Naast Dieuwertje Blok zal ook Jeroen Kramer verslag doen van de laatste ontwikkelingen en achtergronden van de intocht en doen onderzoek vanuit verschillende plaatsen in Nederland. Ook op het internet kan je het belevenissen van sint en pieten volgen via kinderthema kanaal Zappelin en in het sinterklaasjournaal van de NTR. Op deze laatste site kun je ook sinterklaas spelletjes spelen, lezen en zingen!

Na de landelijke aankomst vindt op dezelfde dag en de dag er na (zondag) de meeste intochten plaats. In een enkele gemeente vindt de intocht een weekend later plaats. In België komt sinterklaas op dezelfde dag aan als in Nederland maar dan in de havenstad Antwerpen. Op de Vlaamse TV wordt dit rechtstreeks uitgezonden op TV Eén of Ketnet

Intocht Sinterklaas in de provincie

Sint zit niet stil en pakt dezelfde dag en de dagen erna direct door. Hij zal in alle steden, plaatsen en gehuchten in Nederland  bezoeken. Hieronder vind je de aankomst van sinterklaas in de grote steden van Nederland

Naast de landelijke intocht zal sinterklaas ook Amsterdam bezoeken op zondag 15 november 2020. Er zal een intocht zijn in de stad tussen 10.00 en 15.30 die eindigt op het Leidseplein.

In Utrecht zal de sint aankomen op zondag 15 november 2020 en intocht bestaat uit paar onderdelen:  de start is om 11.30 bij ledig Erf, daarna vaartocht door de Oude Gracht met de de aankomst op de Weerdsluis, Daarna is er een optocht door de stad en er zal een kinderevenement plaatsvinden op het Domplein. Sint en de pieten komen aan om 14.45 op het Domplein en om 15.30 is de sinterklaas intocht in Utrecht afgelopen.

Plaats Vastgesteld Verwachting dag Meer info
Landelijk 14-nov-20 zaterdag sinterklaasjournaal.ntr.nl
Alkmaar 14-nov-20 zaterdag alkmaarprachtstad.nl
Almere 14-nov-20 zaterdag almere.nl/sinterklaas
Amersfoort 14-nov-20 zaterdag sinterklaasstad.nl
Amsterdam 15-nov-20 zondag sintinamsterdam.nl
Arnhem 14-nov-20 zaterdag sinterklaasarnhem.nl
Assen 14-nov-20 zaterdag sinterklaasintochtassen.nl
Breda 14-nov-20 zaterdag sinterklaasbreda.nl
Delft 20-nov-20 zondag sinterklaasdelft.nl
Den Bosch 15-nov-20 zondag sinterklaasintochtdenbosch.nl
Den Haag 14-nov-20 zaterdag sinterklaasindenhaag.nl
Den Helder 14-nov-20 zaterdag hobdenhelder.nl
Dordrecht 14-nov-20 zaterdag intochtdordrecht.nl
Eindhoven 14-nov-20 zaterdag sinterklaasineindhoven.nl
Endschede 14-nov-20 zaterdag sintkleurtdestad.nl
Groningen 14-nov-20 zaterdag sinterklaas.groningen.nl
Haarlem 14-nov-20 zaterdag sintintochthaarlem.nl
Leeuwarden 14-nov-20 zaterdag sinterklaasleeuwarden.nl
Maastricht 14-nov-20 zaterdag sinterklaasinmaastricht.nl
Roermond 15-nov-20 zondag sinterklaasnaarroermond.nl
Rotterdam 14-nov-20 zaterdag sinterklaasintocht.nl
Scheveningen 14-nov-20 zaterdag sinterklaasindenhaag.nl
Tilburg 15-nov-20 zondag sintintilburg.nl
Utrecht 15-nov-20 zondag intochtutrecht.nl
Vlissingen 14-nov-20 zaterdag vlissingen.com
Zaanstad 20-nov-20 zaterdag sintinzaanstad.nl
Zierikzee 14-nov-20 zaterdag sinterklaaszierikzee.nl

De intocht van Sinterklaas voor 2021 zal plaatsvinden op 13 november 2021.

Alle grote evenementen van 2020