Intocht sinterklaas 2019

sinterklaas intochtOp maandag 11 november 2019 is het kinderfeest Sint Maarten. De eerste zaterdag na Sint Maarten is normaal gesproken de Sinterklaas intocht in Nederland en België. Officieel is het nog niet vastgesteld maar we gaan er vanuit dat op zaterdag 16 november 2019 de landelijke intocht 2019 van Sinterklaas met zijn gevolg zal plaatsvinden. Op de dag zelf en daags na de landelijke aankomst (op zondag) vindt de diverse lokale aankomst plaats. Hieronder vind je de verwachte aankomst in de grotere plaatsen van Nederland. Uiteraard kan dit in de loop van 2019 nog wijzigen. Meestal vindt de communicatie over de aankomt plaats in de maanden in september/oktober.

Aankomst Sinterklaas 2019

De plaats van de landelijke aankomst sinterklaas 2019 wordt in mei 2019 aangekondigd door de NTR. Dat is nodig om een goede voorbereiding te nodig is! Direct nadat sinterklaas met zijn stoomboot is vertrokken komen de eerste aanvragen bij de NTR al binnen. Vorig jaar waren in maart nog geen aanvragen binnen maar dat veranderde snel toen er een oproep werd gedaan aan de 380 Nederlandse gemeente. Vooral steden buiten de randstad melden zich spontaan aan zoals Harderwijk, Hilversum, Hengelo, Den Bosch, Tilburg, Velgel en een paar plaatsen in Zeeland. In 2018 was de landelijke intocht van sinterklaas in Zaandijk inclusief  de aankomst van pakjesboot 12. Daarna ging de  stoet met sint ter paard en alle pieten naar Zaanse Schans.

Er wordt gekeken naar een paar belangrijke voorwaarden. Op de eerste plaats is het een MUST dat er een haven aanwezig is. Sint komt al jaar en dag met de boot aan en dat is iets wat niet meer veranderd! Daarnaast moet er een mooie looproute voor sinterklaas  zijn van ongeveer 20 minuten.

Sinterklaasjournaal: 11 november om 18.00

De NTR zal ook dit jaar rechtstreeks verslag doen op NPO3 waarbij de intocht 2019 is live te volgen vanaf 12.00 uur tot ongeveer 13.30. Na de landelijke aankomst zal sinterklaas ook de rest van Nederland aan doen.

Ook dit jaar zal Dieuwertje Blok de presentatie op haar rekening nemen vanuit de studio in Hilversum en de laatste ontwikkelingen van de intocht van sinterklaas volgen.  Het zal traditioneel weer erg spannend worden: er gebeurt altijd wat voordat sint en de pieten aankomen in Nederland. Afgelopen jaren waren er problemen met het te lage water, dan was het grote sinterklaasboek zoek, sluizen die te klein zijn of de waren de pakjes over boort geslagen. Maar tot nu toe is het altijd weer goed gekomen en daar gaan we nu ook van uit!

De eerste sinterklaasjournaal-uitzendingen van de NTR start de maandag voorafgaand aan de aankomst en dat is op maandag 11 november om 18.00. Het sinterklaas programma duurt ongeveer 10 minuten. Naast Dieuwertje Blok zullen ook Dolores Leeuwin en Jeroen Kramer verslag doen van de laatste ontwikkelingen en achtergronden van de intocht en doen onderzoek vanuit verschillende plaatsen in Nederland. Ook op het internet kan je het belevenissen van sint en pieten volgen via kinderthema kanaal Zappelin en in het sinterklaasjournaal van de NTR. Op deze laatste site kun je ook sinterklaas spelletjes spelen, lezen en zingen!

Na de landelijke aankomst vindt op dezelfde dag en de dag er na (zondag) de meeste intochten plaats. In een enkele gemeente vindt de intocht een weekend later plaats. In Belgie komt sinterklaas op dezelfde dag aan als in Nederland maar dan in de havenstad Antwerpen. Op de Vlaamse TV wordt dit rechtstreeks uitgezonden op TV Eén of Ketnet

Intocht Sinterklaas in de provincie

Sint zit niet stil en pakt dezelfde dag en de dagen erna direct door. Hij zal in alle steden, plaatsen en gehuchten in Nederland  bezoeken. Hieronder vind je de aankomst van sinterklaas in de grote steden van Nederland

Naast de landelijke intocht zal sinterklaas ook Amsterdam bezoeken op zondag 17 november 2019. Er zal een intocht zijn in de stad tussen 10.00 en 15.30 die eindigt op het Leidseplein. Voor regio Den Haag en Scheveningen zal sinterklaas aankomen op zaterdag 16 november 2018.

In Utrecht zal de sint aankomen op zondag 17 november 2018 en intocht bestaat uit paar onderdelen:  de start is om 11.30 bij ledig Erf, daarna vaartocht door de Oude Gracht met de de aankomst op de Weerdsluis, Daarna is er een optocht door de stad en er zal een kinderevenement plaatsvinden op het Domplein. Sint en de pieten komen aan om 14.45 op het Domplein en om 15.30 is de sinterklaas intocht in Utrecht afgelopen.

Plaats Vastgesteld Verwachting dag Meer info
Landelijk 16-nov-19 zaterdag sinterklaasjournaal.ntr.nl
Alkmaar 16-nov-19 zaterdag alkmaarprachtstad.nl
Almere 16-nov-19 zaterdag almere.nl/sinterklaas
Amersfoort 16-nov-19 zaterdag sinterklaasstad.nl
Amsterdam 17-nov-19 zondag sintinamsterdam.nl
Arnhem 16-nov-19 zaterdag sinterklaasarnhem.nl
Assen 16-nov-19 zaterdag sinterklaasintochtassen.nl
Breda 16-nov-19 zaterdag sinterklaasbreda.nl
Delft 24-nov-19 zondag sinterklaasdelft.nl
Den Bosch 17-nov-19 zondag sinterklaasintochtdenbosch.nl
Den Haag 16-nov-19 zaterdag sinterklaasindenhaag.nl
Den Helder 16-nov-19 zaterdag hobdenhelder.nl
Dordrecht 16-nov-19 zaterdag intochtdordrecht.nl
Eindhoven 16-nov-19 zaterdag sinterklaasineindhoven.nl
Enschede 16-nov-19 zaterdag sintkleurtdestad.nl
Groningen 23-nov-19 zaterdag sinterklaas.groningen.nl
Haarlem 16-nov-19 zaterdag sintintochthaarlem.nl
Leeuwarden 16-nov-19 zaterdag sinterklaasleeuwarden.nl
Maastricht 16-nov-19 zaterdag sinterklaasinmaastricht.nl
Roermond 17-nov-19 zondag sinterklaasnaarroermond.nl
Rotterdam 16-nov-19 zaterdag sinterklaasintocht.nl
Scheveningen 16-nov-19 zaterdag sinterklaasindenhaag.nl
Tilburg 17-nov-19 zondag sintintilburg.nl
Utrecht 17-nov-19 zondag intochtutrecht.nl
Vlissingen 16-nov-19 zaterdag vlissingen.com
Zaanstad 16-nov-19 zaterdag sintinzaanstad.nl
Zierikzee 23-nov-19 zaterdag sinterklaaszierikzee.nl

De intocht van Sinterklaas voor 2020 zal plaatsvinden op 14 november 2020.

Alle grote evenementen van 2019