Intocht sinterklaas 2019

sinterklaas intochtDe landelijke intocht 2019 is officieel bekend gemaakt.  Op zaterdag 16 november 2019 zal  Sinterklaas met de pieten aankomen in Apeldoorn. Op de dag zelf en de dagen erna zal sinterklaas het land in trekken. Hieronder vind je de verwachte aankomst in de grotere plaatsen van Nederland. Uiteraard kan dit in de loop van 2019 nog wijzigen. Meestal vindt de communicatie over de aankomt plaats in de maanden in september/oktober.

Aankomst Sinterklaas 2019 in Apeldoorn

Volgens de woordvoerder van de NPO waren er waren meerdere gemeenten in de race op de landelijke intocht 2019 te mogen organiseren maar Apeldoorn sprong er tussenuit vanwege het enthousiasme. Daarnaast is de Sint niet eerder tijdens een landelijke intocht aangekomen op de Veluwe.

De sint zal met zijn gevolg aankomen via het kanaal omdat er geen rivier of haven  aanwezig is in Apeldoorn. Volgens de vrouwelijke burgemeester Petra van Wingerden-Boers zal dit geen probleem opleveren omdat sinterklaas altijd een oplossing heeft. Het interview met de burgemeester is terug te vinden op sint2019.nl en youtube

De plaats van de landelijke aankomst sinterklaas 2019 werd in mei 2019 aangekondigd door de NTR. Dat is nodig om een goede voorbereiding te nodig is! Direct nadat sinterklaas met zijn stoomboot is vertrokken komen de eerste aanvragen bij de NTR al binnen. Vorig jaar waren in maart nog geen aanvragen binnen maar dat veranderde snel toen er een oproep werd gedaan aan de 380 Nederlandse gemeente. Vooral steden buiten de randstad melden zich spontaan aan zoals Harderwijk, Hilversum, Hengelo, Den Bosch, Tilburg en een paar plaatsen in Zeeland. In 2018 was de landelijke intocht van sinterklaas in Zaandijk inclusief  de aankomst van pakjesboot 12. Daarna ging de  stoet met sint ter paard en alle pieten naar Zaanse Schans.

Sinterklaasjournaal

De NTR zal ook dit jaar rechtstreeks verslag doen op NPO3 waarbij de intocht 2019 is live te volgen vanaf 12.00 uur tot ongeveer 13.30. Na de landelijke aankomst zal sinterklaas ook de rest van Nederland aan doen.

Ook dit jaar zal Dieuwertje Blok de presentatie op haar rekening nemen vanuit de studio in Hilversum en de laatste ontwikkelingen van de intocht van sinterklaas volgen.  Het zal traditioneel weer erg spannend worden: er gebeurt altijd wat voordat sint en de pieten aankomen in Nederland. Afgelopen jaren waren er problemen met het te lage water, dan was het grote sinterklaasboek zoek, sluizen die te klein zijn of de waren de pakjes over boort geslagen. Maar tot nu toe is het altijd weer goed gekomen en daar gaan we nu ook van uit!

De eerste sinterklaasjournaal-uitzendingen van de NTR start de maandag voorafgaand aan de aankomst en dat is op maandag 11 november om 18.00. Het sinterklaas programma duurt ongeveer 10 minuten. Naast Dieuwertje Blok zal ook Jeroen Kramer verslag doen van de laatste ontwikkelingen en achtergronden van de intocht en doen onderzoek vanuit verschillende plaatsen in Nederland. Ook op het internet kan je het belevenissen van sint en pieten volgen via kinderthema kanaal Zappelin en in het sinterklaasjournaal van de NTR. Op deze laatste site kun je ook sinterklaas spelletjes spelen, lezen en zingen!

Na de landelijke aankomst vindt op dezelfde dag en de dag er na (zondag) de meeste intochten plaats. In een enkele gemeente vindt de intocht een weekend later plaats. In Belgie komt sinterklaas op dezelfde dag aan als in Nederland maar dan in de havenstad Antwerpen. Op de Vlaamse TV wordt dit rechtstreeks uitgezonden op TV Eén of Ketnet

Intocht Sinterklaas in de provincie

Sint zit niet stil en pakt dezelfde dag en de dagen erna direct door. Hij zal in alle steden, plaatsen en gehuchten in Nederland  bezoeken. Hieronder vind je de aankomst van sinterklaas in de grote steden van Nederland

Naast de landelijke intocht zal sinterklaas ook Amsterdam bezoeken op zondag 17 november 2019. Er zal een intocht zijn in de stad tussen 10.00 en 15.30 die eindigt op het Leidseplein.

In Utrecht zal de sint aankomen op zondag 17 november 2019 en intocht bestaat uit paar onderdelen:  de start is om 11.30 bij ledig Erf, daarna vaartocht door de Oude Gracht met de de aankomst op de Weerdsluis, Daarna is er een optocht door de stad en er zal een kinderevenement plaatsvinden op het Domplein. Sint en de pieten komen aan om 14.45 op het Domplein en om 15.30 is de sinterklaas intocht in Utrecht afgelopen.

Plaats Vastgesteld Verwachting dag Meer info
Landelijk 16-nov-19 zaterdag sinterklaasjournaal.ntr.nl
Alkmaar 16-nov-19 zaterdag alkmaarprachtstad.nl
Almere 16-nov-19 zaterdag almere.nl/sinterklaas
Amersfoort 16-nov-19 zaterdag sinterklaasstad.nl
Amsterdam 17-nov-19 zondag sintinamsterdam.nl
Arnhem 16-nov-19 zaterdag sinterklaasarnhem.nl
Assen 16-nov-19 zaterdag sinterklaasintochtassen.nl
Breda 16-nov-19 zaterdag sinterklaasbreda.nl
Delft 23-nov-19 zondag sinterklaasdelft.nl
Den Bosch 17-nov-19 zondag sinterklaasintochtdenbosch.nl
Den Haag 16-nov-19 zaterdag sinterklaasindenhaag.nl
Den Helder 16-nov-19 zaterdag hobdenhelder.nl
Dordrecht 16-nov-19 zaterdag intochtdordrecht.nl
Eindhoven 16-nov-19 zaterdag sinterklaasineindhoven.nl
Endschede 16-nov-19 zaterdag sintkleurtdestad.nl
Groningen 16-nov-19 zaterdag sinterklaas.groningen.nl
Haarlem 16-nov-19 zaterdag sintintochthaarlem.nl
Leeuwarden 16-nov-19 zaterdag sinterklaasleeuwarden.nl
Maastricht 16-nov-19 zaterdag sinterklaasinmaastricht.nl
Roermond 17-nov-19 zondag sinterklaasnaarroermond.nl
Rotterdam 16-nov-19 zaterdag sinterklaasintocht.nl
Scheveningen 16-nov-19 zaterdag sinterklaasindenhaag.nl
Tilburg 17-nov-19 zondag sintintilburg.nl
Utrecht 17-nov-19 zondag intochtutrecht.nl
Vlissingen 16-nov-19 zaterdag vlissingen.com
Zaanstad 23-nov-19 zaterdag sintinzaanstad.nl
Zierikzee 16-nov-19 zaterdag sinterklaaszierikzee.nl

De intocht van Sinterklaas voor 2020 zal plaatsvinden op 14 november 2020.

Alle grote evenementen van 2019