Carnaval Curacao 2022 : de 52ste editie

Carnaval in Curacao 2019

Carnaval Curacao 2022 is hét jaarlijkse grote feest op Curacao. De carnavalsroute loopt van de wijk Santa Maria naar het centrum van Willemstad: het Brionplein. Op zondag 27 februari 2022 om 10.00 start de 52ste editie van de grote carnavalsoptocht: de Grand Marcha. Langs de acht kilometer route staan tienduizenden toeschouwers om de ongeveer 25 carnavalsgroepen langs te zien trekken. Het is een bonte mengeling van praalwagens en fantastische kostuums.

Het feest wordt gestart op de vrijdag met een tienerparade. Op zondag de grote optocht Gran Marcha, gevolgd door kinderparade op maandag. Op dinsdagavond is de afsluitende grote vaarwel Karnaval: ‘Marcha di Despedida’. Ieder jaar start het carnaval op een ander moment. Het is het feest aan het einde van de vastenperiode en deze wijzigt ieder jaar.

Carnaval Curacao 2022 Agenda :

Voorlopige data en tijden:

Curacao Carnaval 2022TijdDatumDag
Kindercarvaval13.0020-feb-22zondag
Tienercarnaval Parade18.0025-feb-22vrijdag
Banda Abou Carnaval Parade 26-feb-22zaterdag
Grote Carnaval Parade ‘Gran Marcha’11.0027-feb-22zondag
Kinder Afscheidsparade15.0028-feb-22maandag
Grote Afscheidsparade ‘Marcha di Despedida’17.001-mrt-22dinsdag

Lees ook : Carnaval Curacao 2023 en Carnaval datum in Nederland

Tumba Festival

Het tumba festival behoort tot een van de hoogtepunten van het carnavalsfeest op Curaçao. Tijdens het festival worden naast de prinsen, pancho’s en koninginnen ook het carnavalslied van het jaar uitgeroepen. Carnavalskoningin staat symbool voor moeder aarden, vruchtbaarheid  en vrede. Prins en Pancho is altijd een duo en zijn de de beste grappenmakers van het Carnaval. Een ander carnavals figuur is Koning Momo. Het is een pop van stro en staat symbool voor onvruchtbaarheid, zonde en ongeluk.

De verkiezing vindt meestal eind januari en begin februari plaats en dat is een aantal weken voor de grote carnavalsweek.  Tumba is een muziekstijl die verwijst naar geschiedenis van de Nederlandse Antillen: tijd van de slavenhandel. Vanaf 1971 maakte de steelband muziek plaats voor de tumba muziek en werd als officiële carnavalsmuziek gekozen. Tegenwoordig is de Tumba beïnvloed met Merengue en Latin Jazz.

In 2022 zal het ‘Festival di Tumba’ naar verwachting plaatsvinden vanaf 27 januari 2022 tot 31 januari 2022.  De kwalificatie rondes zijn van maandag tot en met woensdag. Op deze dagen worden finalisten uitgekozen die tegen elkaar mogen strijden op de vrijdag. Sinds de jaren tachtig is er voor de kinderen ook een kinderen tumba festival.

Na de officiële opening gaan de carnavalsverenigingen vinden in de weken erna de zogenaamde Jump in (binnen) en Jump up (buiten) plaats. Ze lopen met de  muziekband door de straten van Curaçao met herkenbare T-shirts van de carnavalsgroep. Ze verkopen T-shirts om geld in de zamelen voor de kostbare deelname aan de Carnaval.

Kinder Carnaval Curacao 2022

De start van de Carnaval Curacao 2020 is de kinderoptocht. De kinderen van Curaçao hebben een eigen optocht inclusief de verkiezing van de Koningin, Koning, Prins Carnaval en de beste helper! Het kindercarnaval is op zondag en dat is de week voor de start van het Carnaval. De kinder vaarwel-parade is op de een na laatste dag van de Carnaval en dat is traditioneel op de maandag.

Tiener Carnaval 2022

Voor elke leeftijdscategorie is er een speciale festiviteiten. Ook voor de tieners die ook eigen verkiezingen, een thema en tumba wedstrijd hebben. De parade met middelbare scholieren kent ook prachtige praalwagens en bonte kostuums en vindt plaats op de vrijdag. De afscheidsparade valt samen met de kinderoptocht op de maandagavond.

Marcha Despedida 2022

carnaval-curacao-Gran Marcha

Marcha Despedida is de afscheidsparade die op dinsdagavond plaatsvindt. Wat deze parade zo bijzonder maakt zijn de vele lichtjes die op de praalwagens staan. De afsluiting is rond middernacht. Dat is het moment dat dat koning Momo, een pop met stro gevuld,  wordt verbrand.

Langs de route Carnaval Curaçao 2022

De route is elk jaar anders, maar loopt altijd door Otrobanda en eindigt op Brionplein. Het kan druk zijn dus voor de betere spot zal je op tijd aanwezig moeten zijn.

Langs het parkoers van de Parades zitten duizenden toeschouwers soms op klapstoeltjes maar er zijn ook vele partytenten waar gefeest wordt. En route vind je ook vele tientallen Truki Pan’s. Dit zijn de ‘broodjes truck’ waar je een populaire broodje Stoba (stoofvlees), Lomito (ossenhaas) of friet met Galiña (kip) kan kopen.

Ook de lokale media pakt uit en is bij deze dag aanwezig zoals Radio Dolfijn FM

Traditie

Carnaval is een katholiek feest ter afsluiting van de 2 maanden vasten. Al in 1824 is de katholiek kerk begonnen met een intensieve misse op de Nederlandse Antillen.  De eerste carnavalsfeesten op het eiland waren eind jaren ‘40. Dat waren kleine besloten feesten voor de elite. De eerste carnaval feesten vinden voor je eerst plaats begin jaren zestig. In de jaren ’70 groeide het Curaçaose Carnaval uit tot een echt volksfeest. Tot op heden is het een van de grootste en langdurige feesten in het Caraïbisch gebied.

Best prijzig

Carnaval Curacao 2019

Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat deelnemen aan de parade een dure hobby is. Normaal gesproken begint dat met een inschrijfgeld en contributie bij een van de deelnemende groepen. De kosten bedragen ongeveer Nafl 1300 per lid, ongeveer 750 euro. Daarnaast zal je een carnavalskostuum moeten aanschaffen of zelf maken. De kosten van een kostuum kost al snel 400 euro tot wel 800 euro. Gelukkig kent iedereen wel iemand binnen de familie die handig is en er eentje in elkaar kan zetten. Het kan zijn dat er een bijdrage gevraagd wordt voor de praalwagen.

Het carnavalsfeest is hét belangrijkste culturele feest op het eiland en veel Curaçaoënaars doen hieraan mee.  Een groep telt al snel meer dan 200 leden en er doen zo’n 25 groepen mee aan Grand Marcha! Een feest die je niet mag missen. Lukt het niet in 2022 dan is het jaar 2023 een nieuwe kans of een keertje carnaval op Bonaire vieren.

Voor meer informatie : Curaçao Tourist Board, Festival di Tumba en Ticketverkoop

Lees meer : Carnaval Bonaire 2022

Lees meer: Feestdagen Curacao 2022

Lees meer over Schoolvakantie in Curacao

Alle Carnaval datum

Grote events in Nederland 2021