Zwarte zaterdag 2020

zwarte zaterdag 2019Ieder jaar zal het Europese snelwegen netwerk weer vollopen met vakantiegangers. De files zullen eind juli 2020 begin augustus 2020 tot een piek leiden: 25/26 juli, 1/2 en 8/9 augustus. In deze periode gaan veel reizigers de weg op om naar de vakantiebestemming te reizen of juist om weer naar huis te gaan. De drukste dag van het jaar zal naar verwachting zaterdag 2 augustus 2020 worden: de zwarte zaterdag 2020. Het is nog ver weg en als je een autovakantie wilt gaan boeken in Zuid-Frankrijk, Italië of Spanje dan is het verstandig om alvast rekening mee te houden. Wanneer je aankomst of vertrekt met een paar dagen weet uit te stellen, vermijdt je de verkeer chaos.

De zwarte zaterdag in 2019 valt op 3 augustus. In 2018 stond om zwarte zaterdag stond er aan het begin van de middag in meer dan 850 kilometer file en dat was alleen al in Frankrijk. In 2017 was dat op de drukste van van de zomer 857 kilometer. Dit vertaalt zich door extra reistijd van een dik drie uur. Het zaterdagen vóór en ná zwarte zaterdag staan doorgaans rond de 650 km file (rond de piek om 12.30 uur) in Frankrijk.

Zwarte zaterdag 2020

Mocht je wel in deze periode op vakantie willen gaan zijn er wel oplossingen denkbaar door niet op de vrijdagnacht te gaan rijden vanuit Nederland. Vertrek je bijvoorbeeld in de loop van de zaterdagmiddag, dan rij je ‘achter’ de files aan. De grootste problemen lossen zich in de loop van de zaterdag op in Frankrijk en Italië. Op zondag rijden is sowieso een goede optie voor degenen die door Duitsland willen rijden. Op de Duitse Bundesbahn wil het wel druk zijn maar op zondag mogen er geen vrachtwagens rijden.

Voor de Nederlandse wegen zal er in de zomermaanden op de vrijdagmiddag het wat drukker dan normaal zijn. Maar extreme drukte wordt niet verwacht.  Om de actuele informatie over het Nederlandse wegennetwerk te bekijken kan je het beste naar de VID.nl. Voor buitenlandse autowegen heeft de ANWB een goed overzicht gemaakt. Verder maakt de Franse verkeersdienst Bison Futé iedere week op haar site een inschatting van de verwachte drukte op verschillende autowegen.

Lees meer over de drukste filedagen per land 2019 per dag

Lees meer over de zwarte zaterdagen 2019

Artikel over de zwarte zaterdagen op Schiphol